Učitelj

да Библиографија

преприча новински чланак и да покаже минимум политичке писмености; задатак је у томе да се осете и ширина и дубина, да се све проосећа, дуго носи, да му се да форма“... Еренбург је тражио поштовање према индивидуалности и принципа хуманизма... Горки је „изјавио без икакве резерве да књижевно дело, пре свега, мора да буде добро направљено“... Може се рећи да је кампања „за квалитет“ званично победила на конгресу на коме су се претставници странке придружили тражењу „високе вештине“... „Проглашен је принцип слободне конкуренције талента и уметности“ и... и коначно стављена у акта теорија „индустријализације уметности“... „Ваља задовољити захтеве властите мисли, душе, тела — захтева што расту... Док су још пре две године часописи и листови били пуни спевова о каучуку, памуку, изради цица, партиском Конгресу итд. данас се неки песници жале: уредништва одбијају песме о социјално-политичким темама. Данас је проглашена друга лозинка: живела интимна лирика, неопходно нам је потребна поезија личног осећања“. Од значаја је и студија К. М. — Рарош5Ккоуе: Папабпјса 1 гизКа зКазка, у којој се тврди ово: „За руско село, чак и после револуције, скаска (бајка) не претставља само забаву. Тамо скаска у знатној мери игра улогу лепе књижевности са свима одговарајућим функцијама: естетичком, етичком и социјалном“. Интересантна је хроника и преглед часописа. Часопис се препоручује свима које се интересују руском културом. М. Р,. М.

Пољопривредни гласник, др. Емила С. Поповића — Пеције, Нови Сад. Н. Сад св може с правом поносити великим илустрованим пољопривредним часописом, који излази већ петнаест година у редакцији г. др. Е . С. Поповића, нашег познатог пољопривредног стручњака. Као и сви трудбеници и пријатељи свога народа, г. Пеција је часопис покренуо 1921 год. у намери: да помогне своме народу, упути га бољој и рационалнијој привреди. О муком и напорима истрајног човека крчио је необрађене ледине просветним будаком, са пером рутинираног писца и културног борца. Свом снагом се бацао на привредни препород народни.

Пољопривредни гласник је најлепша, најомиљенија и најбоља лектира за свакога и свакодневна читанка свакоме, јер више вреди умети него имати. Из њега се све то да научити и знати. Годишња претплата му је за друштва, општине, школе, читаонице и предузећа 160 а за остале 130 дин. годишње. Излази двапут месечно. Уредништво ни администрација се налазе у Сремској улици број 6 — Нови Сал.

Свет. Д. Миловановић

в) НОВИ УЏБЕНИЦИ

Нови буквар, од Велимира Дамјановића. Препоручен од Гл. просв. савета и одобрен од Мин. просвете. Издавач књижара Рад. Пуковић — Београд. Цена 12 и 15 динара. — У овом Буквару отступило се од раније традиције у почетној настави читања и писања, па се прво обрађују велика штампана, мала штампана, мала писана и велика писана слова. Истина, писац дозвољава и упоредно читање и писање оним наставницима који су навикли на тај начин рада и препоручује им да после обраде једног штампаног слова и штива код тога слова пређу на обраду одговарајућег писаног слова и штива код њега. Свуда се кроз текст гледало да буду спроведени савремени психолошки, дидактички и технички принципи. Слике су у неколико боја. И овај Буквар претставља. леп напредак у настави почетне писмености, па га ваља на пракси испробати и о њему рећи опширнију реч.

Буквар, од Благоја П. Радојевића. Препоручен од Глав. просв. савета н одобрен од Мин. просвете, Издавач Геца Кон. Цена 10 дин. — Овај лепо технички опремљен Буквар, делимично израђен у бојама, примењује упоредно читање и писање у почетној настави писмености и то прво малих па онда великих слова. Текст је подешаван стварној настави и сваки има свој посебни смисао пи деци лако приступачан. И овај Буквар заслужује посебну пажњу свих оних наставника, који хоће почетну наставу читања и писања да увек освежавају новим градивом и да огледају разне наставне методе почетне писмености у својој наставничкој пракси,

пр АН Ин ла