Učitelj

Основна настава у Индији 245

ИНОСТРАНИ ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Основна настава у Индији

[. — Енглески парламент упутио је у Индију једну комисију на челу са Сер Џоном Сајмоном“) са задатком да тамо прибави податке о стању уопште за Конференцију Округлог стола, која је одржана у Лондону 1930 године и којој је био присутан Махатма Ганди (у друштву са своје две легендарне козе). Ова је конференција имала да нађе решење за постављена уставна питања. — Свој извештај комисија је издала у две књиге; у првој је опште затечено стање/) у другој су предлози за његово решење. Са дозволом коју имамо приказаћемо у најкраћем оно што је опште важно, и ради уштеде простора превешћемо само неколико пасажа из УМ! партије“) прве књиге, у којој је реч само о просветном стању.

Највећа тешкоћа за спровођење једнога општег и повољног просветног система у Индији била је одувек у томе што Индија са својих 320.000.000 становника, подељених у више друштвених класа (каста) и у више држава, говори на неких 200 језика. Једна класа — парије —, коју Сер Сајмон назива депримираном, у сваком случају нема ни најосновнија биолошка права, она се, разумљиво, скоро и не узима у обзир када је реч о каквоме школовању. Такав положај депримиране класе није само економског него је и верског порекла, и утолико је теже наћи демократско решење о правима те класе на једна културна добра. Народне школе издржаване од општине, Енглези су затекли у најгорем стању у сваком погледу. — 1913 год. издат је прави програм за народне школе о чијем је извршењу требало да се старају гувернери провинција. Али је светски рат спречио извршење тог програма. 1921 год. извршена је реформа утолико што је ово старање од гувернера пренето на министре просвете. За њих је неоспорно био ванредни велики и тежак задатак да просвету рашире, учине ефикасном, одрже на доброј висини, распореде по разним ступњевима у једној средини која је под дејством многобројних узрока вековима била дубоко успавана.

Сер Џон Сајмон је веома концизно изнео све то у параграфима 438—441 УГ партије и њих доносимо у следећем преводу.

Писменост у народу

438 — Увиђамо да писменост није нужна за спровођење интелигентног гласања. Имали смо доказа бистрине која се налази у неписмених сељака земљорадничких крајева, у које не-

%) Сер Џон Олсбрук Сајмон, доскора Мизистар спољних послова у влади г. Магдоналда, сада министар без фортфиља у влади г. Балдвина

1) Керог ој ће Јпфап Згабшогу Сотпизајоп, уошт 1 — Зигуеу, — Боп450 Бер апа рибизћед Бу На Мајезђу 5 Зтанопегу Осе, 1.930, рпсе 3 8. од. пет.

2) У. Раше. — Тће Огозлћћ ог (ће едисаћоп.