Učitelj

Драматизација чланка: Сељак и адвокат 255

Које смо све речи до сада растављали на гласове! — (Со, оса, сир, жар, уже и роса). — Од чега су састављене све те речи» (Од гласова) — Па, од чега је састављена свака реч» (Свака је реч састављена од гласова). Ово поновити и хорски и појединачно).

Е, кад то знате, сад ћу да задам загонетку, а ви да погаБате. Слушајте! — Која се реч може саставити од гласова и, с, рг—

Овако задајемо прво за речи од три гласа, а после и од четири. Разуме се, узимамо само оне гласове које смо с децом обрадили. Ако се од задане групе гласова могу саставити две речи на пр: жар-раж, кос-сок, каша-шака, сека-кеса итд. онда кад деца нађу једну, тражимо да нађу и другу, што их још више побуђује на размишљање.

Драматизација чланка: Сељак и адвокат

(Предавање одржано у Ш мешовит. раз. Вежбаонице учитељске школе у Вршцу)

— ОДА Милана С. Поповића —

Најновији Наставни програм предвиђа поред осталог и драматизацију погодних чланака, прича и песама. Природно је да се приликом драматизовања оставља наставницима и ученицима пуна слобода за обраду. Наставник ће према потреби додавати оно чега нема у читаоници или причи (детаље и дијалоге) и изостављати поједине ставове који би отежавали драматизацију, стварајући више чинова или слика.

Пошто би се градиво претходно утврдило на ранијим часовима, путем причања и илустровања (Илустровање може доћи и после драматизације), прешло би се на драматизацију. ;

1

Ко је од вас децо био у биоскопу» Ја.... ја... сви. Ко би умео да ми каже шта је то биоскопг Ти... Биоскоп је једна велика сала (соба) која има пуно седишта, а на предњем зиду платно. На том платну играју слике које излазе из апарата који се налази позади задњег зида. Јесу ли те слике живе» Нису. А ко јеод вас био у позоришту» (јављају се 5—6). Па ко би умео да ми каже шта је то позориштег Позориште је исто што и биоскоп. Како тор Па то је једна сала у којој има много седишта, само што нема платна, већ у место платна има позорницу.

А шта је то позорница» Позорница је једна соба у којој играју људи. Зар само људи; МИ жене. А како се зову ти људи и жене» — Ти! Они се зову глумци. А они што играју у биоскопу, како се они зовуг И они се зову глумци. Јесу ли глумци на позорници живи људи» — Ти! — Јесу. А они глумци на платну у биоскопу» — То су слике. Ко би умео да ми каже шта је то биоскоп» — Ти... А шта је позориште» — Ти..