Učitelj

268 Некролози

т Димитрије Ђ. Димитријевић

учитељ у пензији (1 3 нов. 1985)

Престало је да куца једно племенито срце; угаснуле су за навек очи једнога од оних малих по положају н звању, али великих по духу и делима на пољу народне просвете и културе.

Пок. Мита је сељачко дете, син сиромашних родитеља, рођен 1881 год. у Јабуковцу, у Вељковој; Крајини. По свршеном У разреду гимназије ступио је. у Мушку учитељску школу јатодинску 1898 год, и свршио је 1902:

Још као ђак почео је чинити књижевне покушаје и сарађивати на појединим омладинским ни: дечјим: листовима („Босанској Вили“, и др.). Исто тако истицао се и јаком музикалношћу. | Својим знањем и музикалношћу био је од помоћи и користи друговима. Мето тако је свесрдно поматао нашем другу, пок. Омиљку Спасићу, у компонисању народних мелодија. С" њим је одлазио у његово родно место и лично стављад мелодије на ноте: Такве две збирке, које су садржавале 70—80 мелодија, предане су нашој Академији Наука.

По свршеној учитељској школи и отслужењу војног рока, Мита, је ступио у учитељску службу, пун воље и младићског одушевљења. за. учитељсоки позив. Учитељевао је у разним местима, највише у Крајини. Јасикова, Михаиловац, Кобишница, Видровац, Лесковац, и најзад Београд, — то су била места у којима је пок. Мита провео свој плодни учитељски живот.

Као- учитељ био је до крајности савестан и предан раду. Радио. је неуморно, и у школи и. ван школе, као и на књижевности. На учитељским 860ровима показивао је велику активност и предњачио друговима у расправи појединих школских и. педатошких питања. На ширењу песме. и организацији певачких друштава такође је био. један од. ревносних пропагатора и. радника одликујући. се и добрим диритентским способностима.

На књижевности је непрекидно активан ш плодан, нарочито на. педатошкој. Сарађивао је на многим листовима и часописима, нарочито на. овим: „Нашој. школи", „Нашој народној школи“, Школском раднику, „Учитељу“, Просветном. гласнику, Подринској учитељској библиотеци, Новој школи, Учитељ ској борби, Ђачком напретку, Зрацима, Зорици, Завичају и Војничком гласнику.

У Лесковцу је уређивао Школски покрет, пуне две године, са. великим успехом. И. Покрет је важио као један одличан: стручни педагошки часопис.

Највише је пок. Мита радио на методици рачунске наставе, и ту је показивао највећу спрему ни разумевање. И све до своје смрти није престајао бити активан. За собом оставља више радова. нештампаних. У свима минулим ратовима за велико дело народног ослобођења и уједињења учествовао је: као резервни официр, у првим редовима, највише у У прекобројном пуку. У борбама је бло и рањаван, а на Гучеву и контузован. Отада је његово здравље било нарушено, услед чега. је морао пре времена да тражи пензију ми себи лека. Пензионисан; је. 1980. год., али своје. порушено здравље није могао више да поврати, те је морао. пре времена да нас остави,

Шок. Мита био је поштеног, отвореног и: чврстог карактера. У животу се није повијао ни лево ни десно, нити пред ким сакињао. Имао је увек. усправан и смео став. Волео; је отвореност) искреност) честитост и правицу. И због те своје основне црте у карактеру био је јако цењен.

На растанку прими овај мали израз другарске захвалности и признања, н нека ти је лака земља коју си до краја поштено послужио!

Слава ти и вечан помен!

Стојан. П; Глигоријевић