Učitelj

270 Библпогрофија

Антоније Мусанић; Ана Дукен, историски роман из ХШ века, Скопље 1985, 80, стр. 160, цена 20 динара. Издање књижаре „Славија“, ул. Краља Нетра. Штампарија „Јужна Орбија“. — Радослав син Стевана · Првовенчанога жени се са Аном Дукен кћерком Теодора Анђела, господара епирског. Међутим, Ана под пребијом оца Теодора и охридског архиепископа Димитрија Хаматијана, а захваљујући својим личним утицајем на слабића Радослава, ради да ондашњу Србију потпуно потчини 'Теодоровој политици. "То је историска чињеница и њу је колега Мусанић узео за сиже свота романа. Кна Дукен није писана са књижевним претензијама, али је Ана лепо окарактерисана као врло рђава жена, која је и себе и свога мужа, упропастила. Пажњу на стил треба. обратити и смањити ортографске и штампарске погрешке.

Елин Пепин: Јан Бабијан, невероватни доживљаји једног дерана. Превео С бугарског ЈБубомир А. Божиновић. Београд 1986, 80, стр. 112, цена 14 дин. Издање књижаринце Ј. Џелеблића, Београд, Карађорђева 61. Штампарија. „Дем“ — Грачаничка бр. 14. — Елин Пелин је рођен 1878 год. Написао је серију приноведака. п песама за одрасле, од којих су делом („Пижо н Пендо“) хумористичког карактера. У нас га је, колико је нама познато, први преводио Фића јоне пре рата у „Нашој народној школи“. Бавио се и бави писањем прича и стихова за децу и омладину. Има више збирака.

Јан Бабијан је бајковита поема једнога дерана, који кроз разне невероватне ситуације злог карактера, напослетку, савнаје шта је добро и одаје се животу у добру. Разликује бе много од досадне старе дечје литературе чистог дидактизма и јако личи на народне приче шире засноване 1 уметнички обрађене. Надамо се, да ће наша деца ову књигу но само 6 уживањем читати, већ да ће, макар и делимично, ући у вечиту проблематику борбе зла и добра, где се кроз пуно сазнање зла долази до правог сазнања добра. Илустрације М. Никифорова, као н превод Божиновићев, потпуно су успели.

Мил, Р. Мајсторовић

Света П. Николић: Практична привредна знања и умења., За [:равред више народне школе. Издање књижаре Јеремије Џелебуића, Београд — Карађорђева, 61. Страна 72, цена дин. 7. — Ако је намера. законодавца Новог наставног програма за основну школу, да се живот васпитаника прилатоди животном захтеву онда овај наставни предмет мора заузети видно место. Јер данас ученик сврши основну школу и са одликом, а не зна ни обично писмо, молбу или преставку да напише, када му то устреба. Чак ни саму адресу евоме роднтељу н6 зна да напише ђак ако оде у гимназију или у војску, или на занат. Али, како живот тече својим током и тражи оно што њему треба, то вначи, да школа треба. своје ученике да оспособљава за оно, што у животу постоји н што треба. Отуда. ова Практична привредна знања уносе не само продуктивности на стварној подлози, већ и боље знање оног што треда.

Како је у овој књизи г. Николић дао доста примера са дописивањем, од“ товором, наруџбином, честиткама и опоменама, молби, понуда пи тражњи, те чековне уплатнице и упутница, и из књиговодства, све као елементе за: језичну наставу из ПГ и ЈУ р. који се Новим наставним програмом предвиђа и ради од 1 септембра, то је ова књига, препоручљива и за ове разреде.

Поред тога овај ће уџбеник олакшати стварни рад свима наставницима, јер ће им бити и лакше да дођу до обраде наставног традива пебне

Стеван о), Јаковљевић: Деветсточетрнаеста. — За овај се роман може рећи, да спада у најбоље наше ратне романе, у коме се говори о светском рату ин нашем учествовању у њему. Поред добрих описа ратних сцена, његових грозота и тегоба, писац је прилично осветлио и односе ВИШИХ старешина према. нижима ји војницима, али он за такво држање налази оправдања. Али ипо роману даје "највећу драж 'и' вредност, јесте пишчево одлично познавање ду-

шевних особина нашега народа. Г. Јаковљевић врло добро познаје нашега ч0-

века па масе — сељака. Он га воли,'о њему пише лело, 0 њему као војнику тбовори истину. По изласку из штампе роману није. обраћена онолика пажња, коју он по својој вредности заслужује.

Нисан је популарно “и провто, али је опет живи занимљив. Нема. у њему нвихолотеког удубљивања ни широких равматрања, али је у кратким. речениама мното кавано. Зато је овај“ роман права народна књига, коју може свако атрочитати“ и разумети. Шисац никога и ништа. не осуђује.