Učitelj

Нова молишшва 313

„Молимо Те, Свемогући Боже, дела наша напајај милошћу Својом и помоћу Својом прати, да свака наша молитва и свако наше дело Тобом започне и Тобом започето да се доврши, Створитељу на славу, родитељима на радост, отаџбини на корист.“

Молитва „по завршетку последњег наставног часа“ гласи:

„Хвала Ти за сва доброчинства Твоја, Свемогући Боже, који живиш и владаш увек и довека. Амин. ')

И баш зато што су о форми ове молитве, према 5 10 Закона о верској настави, имали да даду своју сагласност и надлежне верске власти, баш се зато с правом очекивало да ће нова молитва бити безпрекорна, како у погледу форме такође и у погледу њене суштине. Али као што се види она то није.

Треба прочитати прву молитву још једаред па осетити мешавину прозног стила са поетичним. И још: Зар из ње не бије извесни нескладг Зар се не увиђа погрешност синтактичног правила нашег језика: ред речи је слободан» Зар се не опажа отсуство логичне интерпункције» Зар ова велика реченица није покварила две, па и три, дивне реченице

И док се у првој молитви налази једна готово непотребна одредба „....да свака наша молитва (и свако наше дело) Тобом започне“... дотле је у другој молитви Свемогући без мало остављен на крају.

Но све ово и које како. Имају ове молитве један много већи недостатак.

Какви су то разлози диктирали да се из нове молитве изостави монархово имег Ако је из појмљивих разлога изостављено име оснивача ове или оне религије, оно није требало, па чак није се ни смело изоставити ово друго.

Без обзира на вероисповест, без обзира на национално обележје, сви поданици наше државе морају се ставити у службу идеала наше државне заједнице.

Како је наша држава монархија по милости Божијој и вољи народној, то је и по теорији и иначе монарх њена персонификација, па према томе требало је ове молитве довести у склад са државотворном идеологијом.

Далеко смо од тога да верујемо да је овако што учињено из пажње према нечијој осетљивости. Али с обзиром да молитва, поред химне Свемогућем, мора бити и васпитна; с обзиром да је

она вјерују југословенских ђачића, ми очекујемо њену коректуру у горњем смислу.

1) Просвешни гласник свеска за јуни 1985.