Učitelj

Заштита и васпшшање деце ван школе 385

са многим вештинама разних зликовачких заната као и са разним насладама неморалног живота.

На том пољу треба да ради педагошка полиција. Деца до 14 године живота, и млађи малолетници, а нарочито малолетнице, који су учинили неко кривично дело или који се скитају треба да се одузму из руку жандарма и полицијских органа, и да се већ за време трајања истраге предају у руке педагошко образованих лица. У ту сврху потребно је да се месни школски одбори односно месни дечји уреди споразумно са среским, а пре свега са окружним судовима за децу и млађе малолетнике старају да се на територији сваког окружног суда, а према потреби и на територији среског суда, подиже прихвашилишше за морално дефекшну децу и млађе малолешнике, где би ова деца и малолетници били под надзором васпитача све док се поједино дете врати родитељима, или смести у неку породицу или упути у завод који одговара особинама и способностима детета. У овим установама треба да заједно раде судија за децу и млађе малолетнике, учитељ, лекар и само она приватна лица, која показују љубав и интересовање за подизање морално посрнулог детета.

Поред завода за заштиту и васпитање деце требало би подићи још и завод за незаштшићену омладину после свршеног васпитања пи професионалног образовања. Овакве установе су напр. ученички домови, радничка склоништа и слично, Свршени ученици, помоћници и радници који немају родитеља, а ни места где би могли зарађивати свој хлеб, или имају место, а немају стан остаће у овим домовима или склоништима док не нађу место или стан.

Поред установа за заштиту и васпитање деце треба да се у оквиру заштите органиују и разна савешовалишта. За саветовалишта није увек потребно да се подижу нарочите зграде, ако би се могла према својој сврси организовати и при једној или при другој установи за заштиту деце. Тако би се на пр. при неком обданишту или дечјем дому могло основати и савешовалиште за негу и васпштање деце: при некој установи у којој се деца и професионално образују могло би се основати савешовалишше за избор звања, и најзад при неком дому или склоништу за одрасле помоћнике и раднике могло би се основати савешовалишше за разна живошна пишшања.

У О организацији васпштшног рада у усшановама за зашшишу деце

Важан проблем који исто тако чека на реформу јестеи организација васпишног рада у установама за заштиту деце. Обично на једног васпитача долази 40 и још више деце. Јасно је да са оволиким бројем деце није могуће радити и још мање је могуће упознавати склоности и способности појединог детета и систематским утицајем усавршавати унутрашње вредности појединца. Индивидуално васпитање је у таквом случају немогуће, а

исто тако је код великог броја деце немогуће развијати смисао Учитељ 25