Učitelj

386 Аншон Скала

за заједнички рад и живот. У оваквим приликама се и васпитачи сувише брзо уморе, малакшу и изгубе потребан оптимизам и издржљивост. .

Треба, дакле, да се број деце на једног васпитача смањи и да се образују групе по 20 до 25 мушкараца или девојчица, јер само на тај начин се може постићи васпитни задатак ових установа“)

Организација васпитног рада треба да се прошири и на професионално образовање омладине. Из привредних и васпитних разлога је потребно да питомци ових установа науче занат који одговара телесним и душевним способностима појединца.

Установе за заштиту деце треба, по могућству, да имају и своје модерно урођење радионице у којима питомци могу нешто да науче. Од радионица са старим справама питомци немају користи.

Али и пољопривредни радови не смеју да се занемаре у овим установама. Прво зато што се и за доброг пољопривредног радника може наћи намештење, а друго што су радови у башти, на пољу, у воћњаку и са стоком врло важни за опште васпитање и образовање. Нигде се човек тако не навикне на рад као код ових радова; и код ниједног другог рада се човек не осећа тако здрав и задовољан као кад овог.

И за женску омладину треба удесити подесно занатско образовање.

У О васпштачима и о сарадњи васпшшача ш лекара

Међу најтеже проблеме заштите и васпитања деце свакако спада питање постављања способних васпитача. Тешко је наћи васпитаче или васпитачице који би имали довољно разумевања за ову децу, који би познали васпитни циљ ових установа, који би имали смисао за праведност и пожртвовање и који би имали неуморну истрајност и оптимизам који се неда збунити и дар хумора.

Васпитачи су потребни и без њих се не може, али тешко их је наћи. И све већа је потреба за добрим васпитачима. Обично их узимамо из родова учитеља и забавиља, а за малену децу и из редова нудиља као неговатељице. Али сва ова лица која изгледа да имају услове да буду добри васпитачи, у много случајева то нису, јер немају за тај специјални васпитни посао потребно образовање. Много више би они морали бити упознати са биологијом, психологијом и педагогиком детета, са психопатолосијом, донекле са психијатријом, а поред тога још и са проблемима заштите деце.

(С овим специјалним васпитним радом могли би се учитељи, забавиље и нудиље упознати за време свог образовања у учи-

1) О раду у групама написали смо опширније у Општем правилнику о: оснивању, издржавању, уређењу и о раду обданишта и других сличних установа за заштиту и васпитање деце.