Učitelj

998 Ђорђе С. Којић

средњем сталежу, јер он је и довољно бројан и довољно моћан да државу заштити и од насиља богаташа и од владавине олоше и да тако омогући стабилност државног живота. Државе су боље или лошије у колико се приближују или се одмичу од њега. Том приликом, Аристотел се позива на Фокилида, који каже: „Много одлика има средњи сталеж, желео бих да у држави припадам њему“. После Фокилида а пре Аристотела на истом становишту стоје Пиндар у 1Х-ој питијској. оди (ст. 59 и Д.) и Еурипид у Хикетидама (ст. 244—5), Елекшри (ст. 38 и д.) и Оресту (ст. 917 и дјно)

(Наставак у идућој свесци).

ШКОЛСКА РЕФОРМА

Пови програм за рачун

– од Ђорђа С. Којића —

Од 1 септ. ове шк. године ступио је у живот нови наставни програм за наше основне школе. Стога хоћу о њему да кажем неколико речи. Нисам ово учинио раније, што сам чуо да ће се мењати, па сам мислио да ово учиним тада.

Ја нећу овде говорити о целом програму, за све наставне предмете, већ ћу се задржати само на програму рачуна, пошто ја некако имам највише вољу за овај сувопарни предмет, а овом његовом програму има да се учини доста, и то важних примедаба.

1 За П разред

У овоме разреду, у 2 тач., каже се: „Бројеви од 20 до 100 у све четири рачунске радње усмено“. Није казато шта2 Треба рећи: Рад са бројевима... Или, на крају додати реч: рачунање.

У тач. 5 тражи се упознавање с деловима редом до петина, па наједанпут, и десетина, прескачући све делове од петина до десетина. Не могу да се сетим за што ће овде десетине, па зато мислим да оне треба да дођу у старији разред, на своје место, са осталим деловима.

По овом програму укида се обично (формално) Писмено рачунање, па се оно ограничава само на записивање онога што се усмено израчунало.

Ја мислим да ово није требало да буде овако, јер сисмено рачунање није тешко, кад се добро зна усмено рачунање. Писмено рачунање је више једна формула, при којој се понавља усмено рачунање. Главно је научити усмено рачунање, а писмено је лако.

Да писмено рачунање није тешко знам из свог искуства. А, сем тога, кад сам био (више година) повремени и стални школски

45) Упор. Н. Вепа! 5гааг теогензсће Ргобете тт Каћтеп а. атсћеп, оогпептисћ ештр. Ттардбае, Мапсћепег 0155. Собђиге 1929, ре. 12—17.

__