Učitelj

Нови програм за рачун | 399

надзорник, никад нисам чуо од наставника, да им је тежак писмени рачун. Напротив, он је за неподељене школе баш потребан, да ученици П раз. могу радити писмено, кад им наставник ради с другим којим разредом.

2 За Ш разред

За програм овога разреда нема шта да се примети овоме што је унето у њега, него има да се примети за нешто што није унето у овај програм.

Тако, у овом разреду нема упознавања ученика са деловима, него се о деловима учи тек у ТУ раз. (тач. 8).

По овом програму о деловима учи се у П, пау МУ раз, а у Ш раз. делови су прескочени, не могу да решим за што. Све мислим да је ово случајна грешка. Оно из П раз. требало би пренети овде у Ш раз.

Даље. У овом разреду изостављено је (из досадашњег програма) учење о многоугловима и о кругу, а није унето у програм за ТУ раз. Мислим да је то обоје требало да остане у Ш раз., или бар ово о кругу.

д За ТУ разред

Е код програма за ТУ раз. морамо се дуже задржати, јер ту има да се учини више примедаба.

1) У овом разреду учи се „Усмени рад преко хиљаде с целим бројевима у све четири радње поступно додајући једну по једну хиљаду“.

Овде није казато до колико да се ради преко хиљаде, него: је остављено неодређено, па да ради докле ко хоће. Мислим да би то требало одредити, као што је то одређено у млађим разредима.

Овде се каже да се ради „поступно додајући једну по једну хиљаду“, а то је веома споро. То ће бити неки мешод клацкања,. који ће ићи у прилог оном неодређеном броју до кога треба радити, а у исто време кочиће бржи и већи прелазак тих бројева.

Покојни Стева Д. Поповић, најбољи наш рачунски методичар, као професор, није нам овако препоручивао, него је говорио да треба радити понеколико хиљада одједном, пошто се хиљаде броје и рамлунају као јединице. Тако је он био написао и познате његове Рачунице за наставнике и ђаке, које ми старији учитељи сви знамо. По њима сам и ја, као Стевин ђак, написао моје садашње Рачунице за ђаке основне школе, и с њима су сва наставници задовољни.

Не знам за што клацкати хиљаду по хиљаду кад је 5000 и 8000 равно 13000, исто као што су 5 ораха и 8 ораха 13 ораха Сваки ђак ће лако погодити да 7 000 од 15000 остаје 8000, као што и 7 ораха од 15 ораха остају 8 ораха.

Или: као што је 5 пута по 9 ораха 45 ораха, тако исто и 5 пута по 9000 јесу 45000. Кад се поделе 32 ораха на 4 детета,

свако добије по 8 ораха. Тако исто и 32000 кад се поделе на 4. долази по 8000. |