Učitelj

Обични разломши 409

Ето за све то Сајдел има право кад каже: „Сатаковом децом ни најбоља школа неможе учинути ништа“. Школа за њих није место среће, где би се нахранили и одморили, она је за њих мучилиште, јер од њих тражи да мисле. А да ли је могуће гладан радити ма какав посао, то нека закључи сам писац.

О свему овоме имаће више да кажу старији другови, јер“ искуство је набољи учитељ.

ШКОЛСКИ РАД

Обични разломци

У ТУ разр. оси. школе — Од Драгослава Д. Вукићевића —

Средсшва: јабука, симит, нож, оловка, гуме пешкир, лењир.

Принцип: дечја активност.

Мешод: индуктивав.

Због чега су се посвађали Петар и Милан јучег (Зато што нису право поделили јабуку). А Јелица и Ружа данас (Зато што нису право поделиле симит који су купиле).

Данас ћемо учити како треба право да делимо.

1 Појам

Колико је ово јабука Каква је ово јабука, да ли начетар Колико је ово гума» А симитаг А оловкир

1) Изађи ти, Мирко! Подели ову гуму са Миланом; само право подели да се не посвађате. (Он излази, узима бојажљиво нож и гуму, одмерава добро средину и, дрхтећи од задовољства, сече на пола. Пружа Милану пола, а пола држи у руци и смеши се задовољно, И деца, сва радосна и радознала, пажљиво мотре шта се ради). Колико гума сам дао ја Марку Да ли начетуг Шта је он урадио са оном једном целом гумомр Колико је дао Милануг А колико је себи задржао Колико је то половина» Једна цела гума, онда, колико има половинаг Колико би половина имала једна цела јабука» А дуња» А крушкар А... Деца најзад закључују сама: свако цело има две половине, ако се право подели. Спустите то на сто и идите на место.

9) Ходи ти, Ђорђе! Узми ову јабуку, пресеци је на равне делове и подели са Стојаном и Лазарем. Види само да ли је нож чист. Гума је сечена њиме. (Он брише нож пешкиром. Рачуна у себи шапућући и засеца јабуку на два места. Одмери још једанпут и сече, ломи. Даје оној двојици по један део, и један држи у руци). Колико сам јабука дао Ђорђу» Каквих, да ли начетих» А шта је он урадио са њом> На колико је делова разломио, поделио. Како се зове онај део у руци Борђевојг Колико је дао Лазаруг А Стојануг Колико је трећина изишло од целе јабукер Колико би трећина имала једна цела крушка» А дуња» А дињар