Učitelj

592 Живко Смиљанић

речи треба да питамо да бисмо знади кад идемог — Речју „Кад“. Зна ли се време кад идемог — Данас.

Хајде, сад ви можете смпелнти реченицу којом казујемо време кад је нешто било или кад се нешто догађа. (Деца после два три примера наставникова сама дају обилат низ реченица). Кажи ти! Он је пренјуче стигао. Која је ту реч приложенаг Уз коју је реч приложена. Да напишемо ту реч прекјуче на табли. Којим питањем питамо, да бисмо сазнали кад је стигао“ — Речју „кад“. Знамо ли време кад је он стигао.

Кажите још коју реченицу. — Милена ће догодине свршити други разред. Хајд још коју реченицу. — Милета је лане навршио 20 година. Која је реч приложенаг Шта означава“ — Време кад је навршио 20 година. Смислите другу реченицу. — Јован је рано дошао. Шта означава реч „рано — Време. Чему је она прилог — приложена. Сад другу реченицу. — Александар је доцнан дошао у школу. Итд. (У свима овим примерима поступак је исти као и раније, чак се може ин скраћивати. Скраћивање зависи од тога у колико су деца брже схватила).

Ш

Хајде, ти прочитај с табле ове речи које су биле приложене уз глаголе. Дете чита: јуче, сутра, данас, прекјуче, догодине, рано, доцкан, итд. Џа кад се ове речи прилажу у глаголе како ћемо их назвати“ — Прилози. Шта прилози означавају: — Време кад се нешто догодило, десило, или се сад дешава. (Ако деца на ово питање не би дала одтовор, а то ће бити редак случај, склопити "реченицу с прилотом и написати је на табли: Он је дошао јуче. Знамо ли време кад је дошао. Па шта означава реч „јуче“. — Време. Узети још један пример усмено. Шта означавају прилози: — Време кад се нешто дешава). Џа кад њима кавујемо време кад се што дешава како ћемо их мазвати“ Прилози за време. Децо то ћемо сад написати више прилога изнад речи „кад“.

Текст на табли је:

Прилози за време:

Јуче,

дана,

сутра,

прекјуче,

дотодине

рано

допкан

ИТД.

ТУ

Џа шта кавујемо овим прилозима за време; — Прилозима за време казујемо над се нешто догађа. (Напшсати ову дечју дефиницију на табли коју ће она преписати у свеске).

М

Кажите ми неку реченицу с прилогом за време. Извадите читанке. Читај ти. Има ли, децо, у тој реченици који прилот за време: Кажите ми у овој реченици редом све врсте речи. Напишите десет прилога за време. Којим питањем налазимо у реченици трилоте за време“ Шта казујемо прилозима за време:

Б. ПРИЛОЗИ ЗА МЕСТО [

Кажпте ми коју реченицу где има прилога за време. Кажите ми сад неколико издвојених прилога за време. Уз које речи стоје прилози за време“

Шта овначавајуг — Време кад се нешто дешава. Циљ. Учићемо опет речи које се прилажу уз глатоле. и

а