Učitelj

Прилози 693

П

Знате ли ону песмицу: Врабац и мачкад Ко зна: Кажи ми како је мачка питала. врапцаг — Где ћеш врапче зимовати Пита. мачка врапца стара А како јој врабац одговорног — Овде, оне, туда, свуда. Тако врабац одтовара.

Да напишемо на табли само оне речи што их је врабац изговорио: Овде, онде, туда, свуда... Прочитај ти! Хајде, направите неку реченицу са овим речима с табле! — Оеде ћу учити школу. Каква, је реч „школа “% А „учити Уз коју реч стоји „овде % Где ћу учити; (Овде). — Стоји уз реч „учити. Зна ли се у овој реченици место где ће се учити“ — Зна сег: овде. Да напишем на табли реч „овде“. А где ћу учити; Којим питањем питам да место учења — Питањем „где. Написаћу то „где изнад речи „овде“. Омислите ми реченицу од оних других речи с табле. Ја ћу вам помоћи. Како каже у народној песми: Орловић Павле Косовски девојци за погинуле јунаке:

— Видиш, сејо, она бојна коша, Понајвиша, а, и понајгушћа, Онде су ти сва три погинула.

Шта казујемо оном речи „онде #% — Место где су потинули. Уз коју је реч приложена реч „онде“% — Ув глагол „погинути“. Којим питањем можемо питати да бисмо сазнали за место погибије — Питањем „где“. Која је реч 4 овој реченици приложена — прилог — Онде. Да је напишемо испод речи „овде“.

Направите неку реченицу и уплетите оне друге речи с табле. — Туда су прошли коњаници. Којом речи казујемо место; Уз коју је та реч приложена — Уз глагол „прошли“. Којим питањем можемо сазнати за местог — Где, куда. Да напишем и ову реч на табли. Омислите реченицу са речју „свуда . Ако не можете брзо да смислите, ја ћу вам рећи: Свуда пођи, својој кући дођи.

Кажите сад сами неколико реченица, којима се казује место, а да те речи којима се казује место буду приложене. Како каже песник у песми: „Онам“ онамо“, где ће он оружан поћи; — Ту морам једном оружан поћ'. Каква је реч „онамо“. А реч „ту“. Смислите још коју реченицу. Ако не би могли, убацити потпитање: где је ваша кућа. Тамо је наша кућа. Овамо ће они доћи. Они су смемо отпутовали. Поступак је исти као и напред, а може се постепено п скраћивати тј. изостављати ситнија питања.

Сад, да прочитамо ове речи које се моту да приложе уз глаголе. Направите једну реченицу п приложите коју од ових речи. — Овде је наша, кућа. Где је наша кућа. Да налишемо на табли целу реченицу. Избриши прву реч. Знамо ли где је наша кућаг Којим питањем питамо. — Питањем где. Шта. означава она реч „овде % — Место. Кажите још коју реченицу и приложите коју од ових речи. Поступак ће бити исти као и с предњим примером само усмено без писања. Прочитајмо још једанпут ове речи с табле. Какве су ово речи“ Шта њима казујемој — Место где се шта налази. Па како их можемо назвати. — Прилози за место. Написаћу на табли изнад „Где • — Прилози за место.

Текст натледа овако:

Прилози за место:

Гдег

Овде,

онде

туда

свуда

Онамо

ту

Овамо

амо

итд.

Ш

Уз које се речи прилажу прилози за место Шта означавају прилози за место Или шта казујемо прилозима за местог