Učitelj

704 Милован Миловасовић

и 4 дал). Ова двојица су купила заједно 5 л. п 83 дл, колико долази једноме“ (4 :а=== л: 18:29 ди. долави по 2 л. и 9 дл). Добро! Хајдете на место! С којим смо мерама до сада мерилиг — Литром и десилитром.

в) Хајд сад да меримо једном још мањом мером од десилитра. Ево је та мера Како знамо да је мања од десилитра% Знамо ли колико је пута мања: Како ћемо дознати; — Да измеримо. (Њоме пунимо десилитар). Петре, измери! (Поступак малопређашњи). Колико је ових малих мера стало у десилитар“ Колико је пута ова мера мања од десилитраг А колико треба десилитара за 1 литарг Колико ће требати ових малих мера за 1 литар“ Који је део ова мала. мера од литра — Стоти део. Ова се мера, децо, зове сантилитар. (Записујем. Сантиитар се мора довести у однос са литром, па онда извести име). Шта је сантилитаре — Мера која је 100 пута мања од литра. Како можемо краће да кажемог — Сантилитар је стоти део од литра. Запиши то, Стојане, на табли!) Зашта служи сантилитарг — За мерење течности мање од десилитра. Хајде, Тихомире, мери воду сантилитром! (Овде утврдити пола десилитра, затим цео десилитар као у претходној радњи са упознавањем десил. према литру). Колико је сантилитара стало у десил.% А колико десил. треба за цео литар Колико сантилитара има литарг У 2 ла у 3% у 48. Колико литара има у 100 сл У 200% у 8002.. Колико сл. има у 1 даг У 2, у 3: у 4%.. Колико десилитара има у 10 сл. у 202 у 308. Колико има сантилитара у 1 пи 1дузл на дљ' у5л.иб да, Колико има сантилитара у 10 12 Колико је л. у 120 сл У 840 сл. у 580 сл... У 108 бл.; У 118 ол.; у 266 сл.“.. (За овим настаје трговина по малопређашњем поступку, са више опрезности због компликованијих радња употребом п ове последње мере. На табли ће се записивати количина купљене течности. У току тртовине прећи п на рачунске радње).

т) Којим смо мерама до сад мерилиг% Е, децо, има још једна мера за течности, која је 10 пута мања од сантилитра. Она је хиљадити део од литра, зове се милилитар. (Ваписујем). Шта је милилитар; Који је део од литра; Запиши то на табли, Крстивоје! Милилптар се бележи „мл... Милитар је сасвим мала мера, те се у дућанима с њим не мере течности; он се употребљава за мерење лекова у апотекама. (Пошто милилитар нема очигледне практичне примене, мноти та и изостављају. Моје је мишљење, потребно је у најкраћим потезима поменути га, с обзиром на остале метарске мере).

11. 0 којим смо мерама до сада говорили Како се зову те мере“ О којим смо мерама раније училиг — 0 мерама за дужину. Која је главна мера за дужинуг — Метар. А која је главна мера за течности“ — Литар. (Запишем на "табли: „главна мера“ испред „литар“. Које још мере за дужину имамо; Какве су то мере према метруг — Мање. А које мере за течности имамо сем литра: Какве су оне — Мање. (Запшшем испред „десилитар). Који је део десиметар од метра А који је десети део од литра“ Шта је сантиметар; А сантилитар“ Милиметар: А милилитар“ Која је најмања мера за дужину“ А за течности:

ТУ. Милане, кажи шта, је литар Које су још мере за течности“ Каква је мера литар: А остале мере Понови Светиславе, која је главна, а које мање мере за течности“ Који је део дл. од ле А сантилитар“ Милилитар“ Шта су,

онда, ове мање мере према литруг — Делови. 0 чему смо овога часа учили“ — 0 литру и његовим деловима. Зашта они служег Шта смо учили; — Мере

за течности. (Записујем ово изнад целог текста на табли). Хајде један да прочита ово са, табле. Текст изгледа овако: Мере за течнести: Главна мера: литар (Л.). Литар је мера за течности.

Маље мере: десилитар (дл.) — десети део литра; сантилитар (0Л.) — стоти део литра; милилитар (мл) — хиљадити део литра.

У. Хајде сад то препшшите у ваше свеске, а за идући час спремите картон и лепак да израдимо мере за течности. (Од картона се. моту израдити ово мере у природној величини, узимајући димензије са стварних мера. Посао расподелити тако да се упоредо израђују све мере: једна трупа израђиваће литар, друга десилитар итд.))

- 5) Сантилитар се краће бележи „сл. 2) Веће мере за течности обрадиле би се на засебном часу. | У Милован Миловановић

на ннннаин нае