Učitelj

Мере за течности 703

жимо колико има литара неке течности, краће се бележи са „а. (Ово пишем пред речи „литар“). Шта смо сад научили“ Хајде сад да поново измеримо воду литром! (Лазар излази и мери: „Један литар, два 1. три л... Добро, иди на, место! Хајде сад да измеримо воду из ових боца! (Једна боца је купастог облика од безбојног стакла, а друга обична црна бода). Мика излази: „Молим, гтосподине, ја морам да исвраћам воду из боце у литар“. Добро!.. Колико има воде у тој боциг А у другојг — И у њој један литар. Шта су, онда, те две боце; Зашто их зовемо литровиз Од чега је овај литар што смо њиме мерилиг — Од блеха. А овај — Од стакла. Овајг — Од обојеног стакла. Који судови још могу хватати литар течности: Лонац, бокал, канта... Ко мора да има овакав литард — 'Ррговац, дућанџија. Зашто Хајде и ми да мало тргујемо! Ко ће да буде тртовацг (Излази Милан). Шта ћеш да продајеш“ Замислимо да, је ово млеко! Хајде, ко ће да купује; (Снебивајући се и смешећи ве, излазе ђаци из клупа, узимају припремљене судове и прилаве Милану). Шта, је Милан“ — Тртовацг А ви — Купци. Колико си купио млека Јовог Ти Миладинег Симог Колико си до сада продао млека, Милане — 7 литара. Колико још чмаш да продаш% (После ове кратке трговине, прешло би се на упознавање мањих мера).

б) Хајде сад да разгледамо овај други суд што сам га донео за мерење

течности. Шта се ради овим судом“ Шта је онда, овај суд; — Мера, за течности. Зашта ће нам ова мера кад имамо литар; — Да меримо течности чија, је

количина. мања. од литра. Јесте, јер је ова мера мања од литра. Колико је пута овај суд (мера) мањи од литра; Како ћемо то видети“ Мирко, хајде ти ово ради! (Он броји: „Једна циментида, две циментице...). Зашто кажеш „циментица“2 — Јер је мања од оне цименте што је зовемо „литар“. Колико је ових циментица стало у литард — Десет. Колико пута више хвата литар“ Колико пута је ова мера мања од литра Зашта служи Шта је ова циментицаг Мера за течности која је 10 пута мања од литра. Пазите, децо! Мера за течности која је 10 пута мања од литра зове се десилитар. Како се зове ова мера; (ВЗапијем на табли). Шта, је десилитарг Који је део од литра десилитар“ Како ћемо краће да кажемо шта је десилитард — Десети део од литра. Хајде, Милице, напиши то на табли! Колико треба десилитара, за један литар“ Десилитар, децо, краће бележимо „дл.“. (Ово бележим поред речи „десилитар).

Хајде, Божидаре, да меримо воду десилитром! — 1 десилитар, 2 десил., 3 десил., 4 десил., 5 дл.. Колико је Божидар до сада измерио; Има ли ту : литар воде Колико још треба да успе, па да буде цео литар Који је део литра до сада усуог — Пола литра. Још колико треба; — Још пола литра. (Божидар броји даље до 10 десилитара). Доста! Колико је до сада усуог Колико ту има литараг Стево, продужи ти мерење! — Један литар и 1 десил., 1 Л. 2 дл, 1 л. и 3 дл.. (Тако до 2 литра). Колико је десилитара до сада усуог Колико је то литара Колико има још литара воде у канти% Чиме си до сада мерио водуг Да још 1 литар воде пресвратимо у ову канту колико треба, десилитара2 За 1 л. колико треба десилитара% А за 22 За 87... (итд. до 10 литара). Колико још има литара воде да се пресвратиг Колико је ту десилитара; А колико је десилитара у свих 10 литара% Откуда знаш (10 Х 10 = 100). Колико литара има у 10 длг У 2028 у 302 у 402...

(Опет отварамо трговину. Боривоје се јавио ва, трговца). Хајде, купујте!.. (Овде је посао сличан малопређашњим, само треба децу упућивати да куповином примењују изучене мере: литар и десилитар. Погрешно је узимати 10, 12, 18... дл., јер се ту већ налази 1 цео литар. Ту се сад већ може интересантније применити рачунање). Милане, шта си купној — Млеко. Коликог — 2 л. и б дал. Залиши то на табли. (Овим се упућују на писање разноимених бројева). Колико си ти, Стево, купиог — 2 л. и 1 дл. Грујог — 1 л. и 8 дл. Перог — 3 1. и 5 дл. Хајде да израчунамо колико сте литара млека купили вас тројица! (Деца сабирају прво литре,а онда десилитре; у њиме се изналази колико има литара, додају се литрима и добије укупна мера. Овде се могу изводити све четири рачунске радње, којима се веома лако, занимљиво и успешно утврђује однос литра и десилитра). Колико вас двојица носите литара млека, израчунајте н кажите нам! — 5 л. и 3 дл. Колико еп купио само ти, Витомире — 1 лЛ. и 5 дл. Колико је, онда, купио Радивоје2 Како ћемо израчунати“ — Да одузмемо од целе количине 1 Л. и 5 дл.: прво 1'л., те нам остаје 4 Л. и 3 дл.; сад одузмемо прво 3, па онда 2 дл. од четвртог литра и остаје 3 литра и 8 десилитра, колико је Радивоје купио. Мирко, Боривоје и Светомир су купили по гл. и 8 дл. ко лико су они света купили: (8 о–6 1:3Х8—4 дл, 2--=-6=8 л.; света 8 4.