Učitelj

450 _________________--——-—-—-— =

као наша учионица и удаљеним бунарима. Да видим да ли ћете то лепо написати, Из записа: „Земљиште је све сами камен. Зове се љути крас. Тамо људи тешко живе. Куће су им малене, сиромашне, направљене све од камена, па чак и кров. Они сами праве њиве и ограђују их каменим зидом. Они имају мало жита за хлеб. У њиховим њивама не оре плуг. Да су ближе, дали би им ми много сепета земље. Код њих нема ни бунара. Они морају да иду по воду неколико сати. Тежак је и сиромашан живот у том крају“. !

Да прегледамо ову другу слику! Деца разгледају једну типичну которску улицу: „Ала су лепе куће!“ Упамтите да су тамо на мору одлични зидари — немају земље па морају да зарађују хлеб неким другим послом. Ти зидари одлазе и у друге наше крајеве; нарочито су вешти за градњу цркава. Да ли би могла кола овим сокаком2 Погледајте ова два човека па га скоро закрчила, Тамо су улице веома тесне. Погледајмо сада ову слику. Шта _ је тор (лађице једна до друге. Ено тамо онај нешто мери, као у дућану). То вам је, децо, трговиште на лађама. Да ли се и код нас овако тргује» (Не, код нас у дућанима). А шта мислите: има ли и тамо дућана2 (има). Ја вам баш зато и донесох ову слику па да видите шта тамо има а овде нема. Де сада запишите о кућама и овом трговишту на води. „Крај мора су лепе куће од камена. Тамошњи људи су добри зидари. Иду и у друге крајеве да зидају цркве. Тамо имају дућане и на води у лађама“...

Ко је жедан> Али само мало да пробаш воде из ове чаше. Гутљај је преобразио Божилово лице у слани изглед. Шта је, Божиле» (слана је). Ето, таква је вода у Јадранском мору. Ја сам се први пут преварио кад сам запливао у мору. Кашљуцао сам, а Приморци ми се смејали. Шта сам ја метнуо у ову воду кад је слана» (соли). Па шта има у морској води кад је она сланаг (соли). Ево овде ћете на овом цртежу видети како људи ваде со из морске воде. Шта је ово» (као велике тепсије). Да, људе ископају у песку јаме као тепсије, па у њих доведу морску воду. А тамо сунце жарко пече» (вода се претвара у пару). И доле остану зрна соли. Зашто ископају плитке рупе» (да се вода може испарати). Ево даље оне беле хрпе, то је со. Она кућа је солана; где се со пречишћава. Највеће су солане код Стона. (Деца га налазе на карти). Ево разгледајте морску со. Молим, да ставим неколико зрна код Стона на рељефу — жели мали Стојан. Ево вам нешто и из новина. „На 100 литара морске воде долази 3 литра соли“. Колико ће соли дати 1000 л. водег (30 л.). А шта смо рекли, чему одговара 1 литар воде» (! килограму). 6 кг. соли колико је морске воде (200 л.). Шта је на овој слици» (бор, бор). Није, децо, бор — то је кипарис (чемпрес), дрво које успева у приморју, код нас не може да успева. Шта раде ови људи» (купају се — ала их има много). А шта ово пише» (Посетите Јадран, најлепше море на свету. Сви у Цриквеницу. Макарска је рај). Деца разгледају „Путникове“ пропагандне плакате. Да ли се то купају они што имају мале њивег (Не, они раде.) Па откуд оволико купача» (Дођу из других места.) Да, на наше море дође много људи. Тамо је чист и здрав ваздух а и здрава морска вода.