Učitelj

354 ___ _____ _______ ___ __ ен

Na dečje biće moramo gledati kao na celinu. 1 o staranju za dete moramo uvek razmišljati i raspravliati kao o celini. Samo harmoničan razvoj pojedinih komponenata tog staranja može dovesti do изрећа. Еауопштапје {edne komponente па račun ostalih imalo bi rđave posledice. Favoriziranie starania za fizički i intelektualni razvoi deteta a u isto vreme prepuštanje dečjeg moralnog razvitka na milost i nemilost negativnim uticajima imalo bi katastrofalno dejstvo. Mnogo se energije do sada protraćilo u debatama koja je komponenta staranja za mladež najvažnija i kojoj ireba da pripadne vodeće mesto i uloga: da li zdravstvenom, ekonomskom, intelektualnom ili moralnom staraniju. A ipak su sve to noge ijednog istog stola, koji čvrsto i sigurno stoji samo onda kad su sve četiri noge jednake.

Dobro organizovano i svestrano staranje za dete, za njegovo telo, razum i dušu, mora da obuhvati svu decu. Društvo može da postigne želieni uspeh samo onda, ako tim svestranim staraniem obuhvati svu decu bez razlike. Možemo govoriti O napuštenoj deci S obzirom na porodicu, ali ne smemo nikada s obzirom ma društvo. Dužnost ie društva da naknadi deci ono što ioj nedostaje i da svoi deci bude jednako darežljiva mati.

Pratimo li razvoj pojedinih komponenata starania za mladež, videćemo da se taj razvoj kreće pravcem ka uopštavanju. Izvesni ogranci staranja za mladež i decu već su danas za celokupnu iavnost nešto što se samo sobom гахште, i |avnost bi se čudila kad bi to staгапје bilo uskraćeno. Tako |e na pr. u vaspitanju: školsko obrazovanje, koje je upočetku bilo privilegijom samo bogatih klasa a docnije omogućavano slučainim okolnostima, postalo ie tokom vremena pristupačno svoj deci i danas ie utvrđeno kao opšta obaveza Za sVe bez razlike; neučestvovanie u niemu рговопе čak štaviše kaznene sankcije.

O tome ko je dužan da pruža to vaspitanje danas više nema spora. Niega pruža u niegovoj celini država, a ukoliko ga zamenjuju ili upotpuniuju privatne škole i slično niega država kontroliše preko svojih javnih školskih organa da ne bude ispod propisanog proseka.

Sličnu liniju razvoja možemo danas uočiti već i kod nekih zdravstvenih mera na pr. kod lečenja zaraznih bolesti, profilaktičkog сеplienja (pelcovania), lečenja polnih bolesti i Sl. U nekim zemljama i u pogledu lečenia tuberkuloze i sl.

Istom linijom razvoja kretaće se 7асејо 1 зосцајто згагапје та dete.

Međutim, takvo uopštavanie пе priznaie i me provodi se još Mi u staranju za majke i odoičad, ni u staranju za ugroženo zdravlje, ni u staraniu za decu moralno posrnulu itd. Naprotiv: čine se pokušaji da se tamo, gde socijalno najslabija deca dobijaju ono čega nemaju (u upoređenju s ostalom decom), zavede takva reforma po којој 51 uopštavanie tih ustanova bilo doduše korisno deci koja socijalno bolie stoje, ali bi išlo na račun socijalno najslabiie dece. istina, reforma је ovde potrebna i treba je potpomagati, ali na svaki način treba sprečiti da tu reformu plate ona deca Којој је socijalno staranje naipotrebnije. Naipre je potrebno pomoći obezbeđenie uslova za obično bitisanje i smišlieni razvoj onima koji ni toga nemaju, a tek onda može se misliti na produbljivanie i pobolišanie Za Sve.

Izvođenie čestitog socijalnog staranja ove ili one kategorije mora da se u svakoj prilici rukovodi isključivo samo potrebama deteta. Dete