Učitelj

409

zu аи љиљана ena

потребом нове организације. Зато се модификација његовог схватања и начина рада мора вршити постепено и обазриво разумним руковођењем нових инструктивних функционера.

Редови данашњег наставничког кадра били би надаље попуњавани младим снагама оспособљеним у реформисаним стручним школама и реорганизованим факултетима, — чему су позвани већ објавили своје предлоге, које само треба усвојити и увести у живот.

Целокупну реорганизацију и спровођење реформи треба ставити у руке врховног просветног саветника, снабдети га потребним бројем техничког особља, моралном подршком и најнужнијим материјалним средствима, уколико она уопште овде долазе у обзир, и захтевати да одмах приступи извођењу.

ј Дужност врховног просветног саветника била би пре свега:

1) да у року од 6 месеци прикупи потребне податке из целе државе (елементи | етапе) и да лично обиђе у сваком срезу по неколико школа и надзорништва те да на лицу места проучи прилике краја, просветне раднике и њихов начин рада. Из целокупног тог материјала имао би да изгради гледиште о потребама и могућностима реформе за поједине крајеве. Из њега би још открио и заједничке црте, које би бар у главним потезима претстављале потребе и могућности реформе за целу земљу. Тај рад имао би истовремено да му послужи и као средство да открије људе, који би били подобни и способни за просветне инструкторе, па да између њих одабере и предложи потребан број за тај посао.

2) да одржи курсеве свима одабраним инструкторима ради упућивања и оспособљавања за једнообразан рад на терену. По извршеном оспособљењу њихове би функције отпочеле једновремено и једнообразно за целу земљу, што је од особите важности за методу рада по новој формацији, а нарочито за изградњу једног јединственог схватања и погледа на живот, државу и свет код свих васпитаника и грађана ма у ком крају државе они живели. j

3) да држи обавезно у својим рукама слушаоцима обеју B. педаг. школа, на отсеку за надзорнике, предмет Инспекције рада а по могућству и предмет Реформа наставе и васпитања, те да будуће квалификоване просветне инструкторе упути у исти начин рада приликом ревизија и давања инструкција наставницима, у који је увео и оне који су у прво време за тај посао били одабрани из учитељских и надзорничких редова, па на курсу оспособљени за једнообразан рад и на посао упућени. Ради тога је потребно допунити Уредбу о В. педагошкој школи (елеменат П етапе) и за надзорнички отсек додати ова два предмета, који би били заступљени са по 2 теоријска и са по 4 практична часа недељно.

А) да након извршеног одабирања и оспособљавања потребног особља отпочне извођење реформе (елеменат Ш етапе) и њоме руководи де дефинитивног учвршћења.

Контрола рада

За овакву једну организацију врло је важна контрола рада сваког појединца — функционера. Контрола мора бити детаљна, стручна, објективна и видљива, као уосталом и сам рад.