Učitelj

За ту сврху ми предвиђамо вођење двеју књига за инструктивни рад и једне за административни. Једна од књига за инструктивне органе звала би се Књига инспекција рада и служила би за уношење опаски уочених приликом сваке извршене инспекције од стране ма ког органа. Друга би се звала Детаљан дневник систематског практичног рада, који би служио за детаљно вођење евиденције о свршеном систематском практичном раду; њега би водио сваки наставник-ца за себе. За административно пословање увести књигу Контролник приспелих и свршених предмета. — Све три књиге треба устројити одмах у свакој просветној установи и упорно настојати да се свака брижљиво, савесно и на време води.

У Књигу инспекција рада уносио би сваки управитељ школе, инструктор, инспектор и саветник приликом сваког свог обиласка све позитивне и негативне опаске, и, нарочито, дата упуства за даљи сличан, идентичан или измењен начин рада. Али да би се поштедела наставничка осетљивост према примедбама треба у Књигу убележавати опаске, а име наставника-це и не помињати. Помоћу тих детаљно забележених опаски, примедаба и датих упустава утврђивало би се при поновним прегледима да ли су исте усвојене и примењене и какви су резултати тиме постигнути, или су оне погрешно схваћене, или уопште занемарене и остављене без примене. У овом последњем случају одговорно лице би се жигосало као несавесно или неприлагодљиво, односно непрогресивно, а после више поновљених случајева и удаљило из службе као штетно.

У књигу Дневник систематског практичног рада уносиће сваки наставник-ца обавезно и свакодневно детаљно или у сажетом облику цео наставни поступак при обрађивању новог а исто тако и при понављању старог градива, заједно са свима васпитним утицајима, предузетим корацима и уоченим опажањима те врсте у току или између часова, за време излета, у слободном ваншколском животу, а не као до сада да само нотира једном речју градиво или врсту рада, и тиме склони и од свог и од туђег погледа најважније елементе васпитања и наставе, из којих би се једино и могла видети суштина и вредност извршеног рада.

У Дневник рада — који ми предлажемо — наставници би били дужни да убележавају поред датума, разреда, часа, наставног предмета и назива обрађеног градива још и: цео ток предавања, метод којим је рад обављен, употребљена наставна средства са ознаком у ком су моменту употребљена, како су употребљена, да ли је неки други моменат био погоднији за употребу, да ли би им које друго наст. средство још боље послужило тој сврси; а осим тога још и опаске уочене у току рада које се односе на одабрано градиво, распоред истог, ред у излагању, његову тежину или лакоћу за дотични разред, узроке неразумевања, места и идеје које нарочито узбуђују децу или их остављају у стању равнодушности; да ли су, у чему и колико деца добила од тог рада у погледу њиховог васпитања и образовања; карактеристике појединих ученика уочене у току дотичног часа, опаске уочене у том погледу доцније приликом утврђивања градива; критички изложен резиме целог рада; поуке за будући рад те врсте; дневне опаске у