Učitelj

нели на жртву Хус и Чешка браћа и коме су служили Добровски, Колар, Хавличек и Палацки. Хуманост, основана на религији, чини суштину нашег народног програма и према њој ми морамо судити о свима појавама чешког живота.

8. — Свакако да се оригиналност чешке историје налази у томе, што је чешки народ за време Јана Хуса био оштро расположен против Рима. Али после низа пораза, он је био принуђен да се потчини и прими католичанство. И ако се смисао чешког покрета налази у религији, онда између хуситске епохе, кад је чешки народ мрзео Рим и између садашње, кад чешки народ исповеда римско-католичку веру, свакојако постоји дубока разногласност. Наши велики мужеви: Хавличек, Палацки, Шафаржик, Колар и Авг. Сметана осећали су ову про_тивуречност, због које пати народ уведен у двојаку борбу. Ово је и Масарикова судбина. С једне стране хуситство с Хусом, Жишком, Хељчицким, с друге католичанство са св. Јаном Непомуком, с Хапсбурзима и папом. Како да се нађе правилан пут: Он није ни у католичанству, ни у протестантизму, тако исто не задовољава ни чешка реформација, раздвојена с једне стране ратном осетљивошћу ратника Жишке, а с друге Хељчицким резонером. Како их помирити. Свакако обојица, како немирни Жишка, тако и Хељчицки с Чешком браћом претстављају типове чешког покрета.

Међутим, религија је била и сигурно ће остати најсилнија духовна снага. Бог постоји. Провиђење управља светом и ми га сазнајемо у неким нарочито значајним тренуцима живота. Постоји вечни живот и вера у тај живот најјаче нас потстиче да живимо истином и правдом. Бог је наш помоћник и ми смо позвани да испунимо одређену судбину. Исус је најбоље објаснио Божји закон; Оче наш, то је најлепша молитва, али Исус није у пуном праву, јер није довољно одобравао рад, разум и једнакост између мужа и жене. Католичанство је несавршено проводило учење Исуса Христа. Хус и Чешка браћа стоје ближе Христу, јер се одликују простотом и правом линијом, тим цртама које ките идеал реалиста. Савремени Чеси морају тежити Хусу због његове љубави према правди и истини и Чешкој браћи због њихове љубави према ближњима. У њима се испољио прави чешки дух, који води борбу за остварење религиозне идеје.

9. — Међутим вратимо се Немцима, који су имали велики значај у нашој ранијој националној филозофији. Пре Масарика у борби с Немцима видео се виши циљ чешког народа и наше славне претке ценили су према њиховим заслугама у борби с Немцима. Сматрало се, да је Хусово значење у томе, што је он усавршио чешки језик. Жишку су хвалили за то, што је он разбијао немачке лобање. Французима су симпатисали само зато, што су они били против Немаца.

Масарик у „Чешком питању" доказује да се борба. с Немцима не може сматрати као борба за правду и истину, јер Немци имају своје

—_______-

4!