Učitelj

ананас · 1

На другом месту“) исти Џ. Дуј о данашњој школи говори:

„Ипак је школа тако удаљена, тако усамљена и без везе са правим стањем и мотивима стварног живота да је то место, куда децу шаљемо ради дисциплине, доиста једно место на свету где се најтеже стиче животно искуство, а оно је мати сваке дисциплине, која то име с правом заслужује."

„Садашње је наше образовање веома специалисано, једнострано и недовољно. (Оно је потпуно под утицајем средњевековних појмова о школи. Оно је нешто, што се једино обраћа нашем уму, да учимо и да знамо, да гомиламо податке и да владамо свима симболима знања и науке, али се не обраћа нашим нагонима и тежњи да радимо, да деламо, да стварамо, да производимо било ради користи или ради уметности.“

„Ако школа и васпитање хоће да имају макакав значај по наш живот, они морају претрпети исто тако дубок и потпун преображај."

+

Између ове Дујеве карактеристике данашње школе и:оне Коменског од пре триста година, као што се види, не постоји баш толика разлика, а то је јасан доказ колико се споро школа развија.

Ад. Феријер, такође, један од највећих данашњих педагога, бранећи покрет Нове школе каже:

„Стара традиционална школа, са својим темељем, који почива на рутини, са својим зидовима од предрасуде и својим кровом друштвеног конформизма — неће му одолети"!)

У „Апелу“ Савеза одлучних школских реформатора између осталог читамо и ове речи:

„Према томе ми се изјављујемо: Против старе школе укоченог система, која намеће своје поступке свим ученицима; против школе, где се учи механички и где се учитељ ограничи само на предавање, — а за живу и активну школу"...1))

Своју „Активну школу" Феријер завршава овим речима:

„Школа, која даје само знања, мора ишчезнути. Место ње ће се родити школа која учи служити се оном полугом, која је од свих времена дизала свет изнад самог себе: радом."

Све што је Џ. Дуј казао о америчким школама, а А. Феријер о француским, изгледа важи и за школе многих других народа, јер нема разлога да мислимо, да су америчке и француске школе најгоре у свету.

У) Џ. Дуг, Школа и друштво — превод: Мил. Ванлића, стр. 10, 15 и 16.

') Ад. Феријер, Активна школа, прев. Опачић, стр. 15. ') Ад. Феријер, Активна школа стр. 173.