Učitelj

МОДЕРНО „ЦРТАЊЕ“ ЗА ОСНОВНЕ И ВИШЕ НАРОДНЕ ШКОЛЕ. (Од Алојза Новака. Наклада Учитељске штампарије у Љубљани. Цена 100 динара. На више од 100 картона, више од 1000 прегледа за цртање, штампаних у седам боја у народним мотивима).

Цртање није само наставни предмет, помоћу кога васпитавамо уметничка осећања, него је потребно и помаже нам код свију осталих наставних предмета. Свакодневни рад међу омладином потврђује нам да је цртање веома очигледан помоћник који помоћу слике објашњава деци непознате појмове и претставе онда када их самим речима не можемо објаснити. Поред приповетке, цртање највише привлачи дете већ у прешколско доба те га касније прати кроз све школе па и у практичном животу.

Из праксе познато је да се многи учитељи и учитељице веома тешко сналазе у школском раду код цртања. Овима ће служити веома практично педагошко помагало „Цртање", које је приредио за основне и више народне школе Алојзиј Новак, директор Грађанске школе у Љубљани.

Директор Новак познат је као стручњак у цртању и један од првих поборника за увођење ручног рада у наше основне и грађанске школе. У многим феријалним течајевима које је организовао „Подмладак Црвеног Крста", васпитао је много сарадника. Многе изложбе потврђују нам, са колико успеха је спроведен рад методом „Цртања“ од А. Новака.

У своме „Цртању"“ приказује аутор систематски васпитање деце за добре цртаче. Новаково „Цртање“ је већ по свом спољњем изгледу лепа књига, у којој сваки учитељ нађе неисцрпну залиху за наставу, јер је приређена на такав начин, да може послужити не само за цртање већ и код осталих наставних предмета, Читав рад састављен је на основи прописаног наставног плана и програма за основну и вишу народну школу.

У посебној књизи приложеној „Цртању“' на 52 странице даје аутор упутства, како се има поступати код систематске наставе. Да напоменемо само неколико глава;

„Систематско цртање, саморадња деце, стилизација, народни орнаменти и њихова употреба, боја и њезина употреба, визирање, перспективно цртање, илустровање, радови у иловачи, радови у бојадисаној хартији итд.

Практични школски радник господин Новак, упознаје нас са свим начинима и поступцима које тражи данашња школа рада.

Све што нађемо у напоменутом приложеном тексту приказују нам дивне слике. Њих има више од стотине (картона) већег формата (са преко 1000 примера). Прегледи слика за свако одељење завијени у нарочитој мапи. Штампане су чак и у седам боја на тврдој хартији — картону. |

Багата ризница су табаци са народном орнаментиком. Ова неће послужити само код цртања већ и код женског ручног рада. Ту су сакупљени мотиви свију делова наше простране земље од Триглава до Вардара,

У мапи је нарочито одељење за геометријско цртање. Обично мртви геометријски часови биће оживљени са предлошцима на 24 табака. Сви ови узорци узети су из мотива народног веза.

Директор Новак дао је у својој књизи „Цртање“ плод дугогодишњег успешног званичног и стручног рада, јер можемо оправдано тврдити да је одличан учитељ и педагог-уметник у својој струци.

Новаково- „Цртање“ издала је и штампала Учитељска штампарија у Љубљани. С тим својим радом доказала је да је њено предузеће потпуно. Тако потпуно леп и довршен графички рад не налазимо свуда. За тај рад завиде нам чак и

| |

аут