Učitelj

у "

ваннвшвттаниниттлве тањи E рани тинеаа ние UNEO ra mr теме трнене gear Parera 639

већи народи. Радо истичемо да је Новаково „Цртање“ постигло похвалу штампара и цртачких стручњака у Аустрији, Француској и другде. Диви му се и многим нашим друговима и другарицама познати славни бечки цртачки стручњак и педагог Ротхе. Веома похвално су се изразили о тој књизи и на париској Сорбони.

Пре је Новаково „Цртање“! коштало 500 динара. Сада је Учитељска штампарија снизила цену испод режијске вредности, те један извод (књига) стаје само 100 динара. Тиме је омогућила да Новаково „Цртање“ може набавити сваки учитељ, свака учитељица и свака школа,

Онај, који књигу прегледа и по њој ради, признаће да је у њој нашао веома много побуда за даљи систематски школски рад у смислу савремених начела комплексне наставе. Слике му неће бити једино потребне за прецртавање, већ као узорак, како се ради и поступа да у васпитању младих цртача буде успех сигуран.

Пожурите са наруџбом. Нека не буде школе у земљи која не би имала тај рад у својој књижници. Врло снижена цена омогућује и појединцима да ову књигу поруче. |

Рад је намењен свим југословенским школама, учитељима и учитељицама. Због тога је ова књига штампана на словенском и српскохрватском тексту у латиници и ћирилици, а то нарочито треба означити да ли се жели текст латиницом

или ћирилицом. == pl

АНТЕ ТАДИЋ: КАКО ЋЕШ ПОСТИЋИ УСПЕХ У СРЕДЊОЈ. ШКОЛИ. (Издање ћирилицом). — Недавно је изишла из штампе интересантна књижица под горњим насловом:

Она садржи велики број упутстава родитељима како се имају управљати да, би њихова деца у средњој школи постигла што бољи успех. Исто тако упућују се и ученици како ће најлакше савладати задато градиво за учење кроз гимназију.

Писац нас упућује и на пријемни испит, који се сматра да је страшило за децу. Осим тога наводи писац велики број примера и питања, која се постављају деци на пријемним испитима.

Књижица долази у време, када су настала два различита менталитета, а то је наставник који тражи од ученика рад и знање с једне стране, а с друге стране родитељи који траже само добре оцене.

Када родитељи прочитају ову књижицу увериће се којим путем треба да иду и они сами и њихова деца,

Писац се осврће још и на многе стране хигијенског живота, којим треба сваки ученик да живи, да би што бољи успех постигао. — Цена је 5 динара. Издање је књижаре „Рајковић“ — Београд — Теразије.

ђ. р.

БУГАРСКИ ПЕДАГОШКИ ЧАСОПИСИ ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

1. Блгарско училиште, друштвено-педагошки часопис, год. |Х, 8 свезакг, 500 страна, издавач „Казанлишка долина" Софија. Уредници В. А. Манов, Хр. Спасовски, Д. Чолаков.

2. Блгарски учитељ, месечни педагошки часопис, уредници П. Боев, Ник. Тодороз и К. П. Домусчиев, Год. |, 8 свезака, 426 страна. Издавачко предузеће „Факељ“', Софија.

3. Дом и училиште, часопис за популаризовање васпитне науке и праксе и за сарадњу између родитеља и учитеља. Уредник Димитар П. Николов, год. УН, 8 свезака, 265 страна. Софија.