Učitelj

600 паетннннашаонинииаинитишннилисавиннилиелинииаеннин иоле ашеииалиеннтниининентиниллии танана

У писању ове припреме омакло се омашком да ставимо прављење тањирића од иловаче. Стављање истих у преграде једнаких штапића од иловаче. Површина коју штапићи заузимају може бити правоугаона или квадратна. Тањириће правити и стављати у прву преграиду по 1, у другу по 2, у трећу по 3, а у четврту по 4 тањирића. Затим се може вршити поређење где је више, а где је мање тањиррића. За колико је више и за колико је мање, а могу се решавати и стварни задаци слчно поступку на [и П ступњу ове припреме. Овај рад прављења тањирића од иловаче дошао би на оно место пред графичким претстављањем. Само се по себи разуме да овако опширна методска јединица не може се свршити за један час, већ потребује више часова обраде.

Живко С. Смиљанић

ВЕЖБАЊЕ УЧЕНИКА У САМОСТАЛНОМ САСТАВЉАЊУ ЗАДАТАКА

У настави рачуна не посвећује се увек довољно пажње вежбању ученика у самосталном састављању задатака. Међутим овај вид рада је један од најбољих путева да се деца навикну на самосталан рад (Он повећава интересовање за предмет, развија у деце оштроумност и саморадњу и претставља одлично средство да се деца науче да лако и тачно решавају готово, већ постављене задатке.

Први разред. Вежбање у састављању задатака треба почети од 1 разреда, систематски компликујући рад деце у томе правцу.

У [ разреду деца састављају просте задатке о околним предметима и на основу слика. У прво време ти предмети доводе се у везу с наставом рачуна и изражавају основни смисао неке радње.

Деца броје прозоре на једном зиду и прозоре на другом зиду учионице. Учитељ пита, какав се задатак може саставити (смислити) о прозорима. Ученици овде још нису у могућности да потпуно формулишу задатак. Они изражавају задатак једним питањем: „Колико је прозора у учионициг“ Учитељ показује девет оловки, затим четири ставља у орман, остале узима у руку. Деца изражавају задатак у форми питања: „Колико је оловки осталог"

Приступа се решавању задатка. Најпре се задатак понови питањем учитеља и потпуним одговорима ученика:

— Колико је било оловки:

— Девет.

—- Колико сам оловки ставио у орманг

— Четири. Е

— Шта смо израчунали;

— Колико је оловки остало.