Učitelj

vim shranama napisali već određene brojeve (9 i 6 m.). Hajde sad da izmerimo veličinu ovog školskog kartona! Kakvog je on oblika? {Kvadrat). izmerimo mu sve 4 slranel Ulvrđeno, da su sve 4 shane dugačke po 1 melar. A gde mu je širira? (Dužina ravna širini).

Ranije smo učili da znamo, koju ono geomelrijsku sliku nazivamo kvadraf! Šta ste merili u našoj učionici? (Pod). A šla ste izmerili kod ovog kartona? (Ravninu-površinu). Kolika je površina ovog našeg kvadrata? (Po 1 mehar u dužinu i 1 metar u širinu). Šta ste merili kod učioničkog poda? (Površinu). Kolika je površina našeg poda? (9 m. dužine i 6 m. širine).

Hajde, sad vas čelvorica, uzmile vaše mefre pa ih povežile lako, da dobijete ram jednog kvadrata, sličnog ovom od kartona. (Učenici se javljaju za eksere, koje im nastavnik daje, konfrolišući njihovo ukucavanje i odmeravanje. Izrađen je prvi dački zajednički kvadrafni mefar. Za ovim se pozivaju đaci da posmafraju. Jaj kvadralni metar sastavljen od 4 dđačka drvena melra. Vodi se razgovor: ima 4 obična mehra; dužina i širina jednake; lo je upravo slika-površina, oblika kvadrata.

Sad se pozovu i druge grupe đaka da i one ovako sastave svoje mere, le se ubrzo dobiju 6—8 kvadralnih metara, rukofvorine razredne zajednice. Nastaje ponovo prijatan razgovor u učionici, koji nastavnik pokalkad prekida zgodnim pifanjima.

Iz koliko su komada melara napravljeni ovi naši novi metri? (iz 4). Kako bi se, prema fome, ovaj naš melar, oblika kvadrata mogao nazvali? (Kvadrahni-čelvorni). Zašlo kvadralni? Zašlo čelvorni? Na fabli zapisafi ove podalke.

Učenici su već nesfrpeljivi i mole da počnu meriti pod učionice ovim novim-kvadralnim mefrom. Nastavnik ih upućuje da prelhodno zajednički uklone klupe iz učionice, š}o se brzo i izvršuje. Zatim se učenici upule da polaganjem svojih kvadrafa jedan pored drugog, počev od manje sfrane učionice, počnu merenje samog poda. Ovim merenjem svi su učenici zabavljeni, obeležavajući kredom i olovkom donje sfrane kvadrata, odakle će nastaviti drugi red ih istih kvadrata, dok ne izmere površinu poda. Na ovaj način učenici se uvere »na ferenu«, da ravnina učioničkog poda ima 54 kvadrafa, fj. kvadrahna metra. Ovaj broj se zabeleži na školskoj tabli, tamo gde je označena dužina i širina poda. Primer:

Pod naže učionice je dugačak 9 m. a širok 6 m.

Pod naše učionice ima površinu 54 m.

Mi smo obeležili veličinu površine poda sa 54 m. A da li su fo oni obični metri, kad smo ih obeležili na labli slovom M.? (Nisu, to su kvadraini metri): E, to freba i napisali. Kako bi to označili? — Odgovora će bili raznolikih: kv. m., čelvor. m., dupli m. dvojni m. itd. Najzad ulvrdili, da bi se kraće moglo označiti oblikom samog kvadralnog mekra (kv. m.), ili m?, jer ovaj melar ima, za razliku od običnog (dužnog) metra, koji ima samo dužinu, i dužinu i širinu.