Učitelj

24 иееаветинива теле везири Рвит ви Не ние раван вевеезррне З НИ Н БНРНБЕН

I kamenac tuče I mrežicu vuče. Mrku mazgu goni Ма пјој хуопсе zvoni Smokve u košari Za vunu pazari.

I s ovime za prije podne dosta.

Poslije podne prigodna obuka (Gelegenheitsuntericht) »Kako je naš drug pokvario želudac?«, dakle sat higijene i nauke o čovieku. Poslije ovoga posjećuju đaci svoga oboljeloga druga i svaki mu ukazuje po koju uslugu pripovijedajući zgode koje su doživjeli za niegove otsutnosti, i davajući mu upute kako se ima čuvati i ne pretrpavati žaludac smakvama (gojienje drugarstva i posiet bolesnome ti. moralni odgoj bez estetsko-etičkoga štiva).

Petak. Iz Vinodola krenula ie danas škola u Crkvenicu. U Crkvenici razgleda ie {jedan sat ovo kupališno mjesto. Razgledavajući razne hotele dieca su od upravitelia hotela sabirala ci|enike za jelo i za nastambu. Na parobrodarskoji stanici dobila su djeca Vozne redove i cejenike voznih karata. Povratak na leteću školu. Djeca dobivaju zadatak da prema dobivenim voznim redovima računaju i prave kombinacije s hotelskim cijenicima (na pr. sami izabiru put parobrodom recimo iz Crkvenice u Karlobag, ili iz Sušaka u Crkvenicu, te računaju koliko bi stajao put za svi njihovu porodicu i boravak u hotelu 3 dana i mnoge druge kombinacije koje sama djieca individualno izabiru. Danas do podna sat: zemljopisa, računstva. Djeca izrađuju i skrižalike za vozni red, pa eto i geometrije. Svi su ovi predmeti čvrsto povezani i sasvim prirodno i nema tu rasparčanosti u dječjoi duši. Ne valja, dakle, predmete raditi i kako diktira raspored sati, već sam život neka diktira raspored sati. A kako je bilo godine 1935” Evo primjera:

1) sat: zemljopis СО api Pit. E, 11Ga 2) sat: prir. nauka ПИ и (тајер 3) sat: čitanje OTAVI III а Итана РМ поуа ода 4) sat: crtanje МР a O da а NOM а ОУ а 5 а

A što traži galeb u Luci, a također limunada nije Ličaninu u vOlji.

_ Subota i petak po podne, upoterljeno je za vježbe u pjevanju, deklamacijama, ritmičkim vježbama, repeticiji igrokaza, jer u nedjelju nastupaju učenici »Jugoslavijie« s iavnom priredbom pred crkveničkim đacima, roditeliima i strancima.

Drugoga tjedna putovaće zračna škola još po ostalima miestima Primorja. Dieca će promatrati na moru plimu i osieku, morsku obalu, kamenje na obali i zašto je oblo, životinie u moru (rak, spužva, kornjača, korali), upoznaće primorsko cvijeće (lovoriku, smilje, ružmarin, drobnu mažuranu i sitan bosiliak) i t. d. Kako ie uz more Velebit penjaće se. i na njega i promatrati njegovu golu ı šumovitu stranu, pa zvijeri u tim šumama (vuka, medvieda, lisicu). Upoznaće ioš otoke Krk, Rab, svjetionik i sve ostalo.

Mali putnici »Jugoslavije« sve sami gledaju, sve sami slušaju, sve sami pipaju, sve sami njuše, sve sami kušaju i sve proživliuiu što

o a ti kako e di n a +)

aa ei kak а атева а