Učitelj

Такође учитељска школа, конзерваторијум, универзитет са својим факултетима, донекле су стручне и професионалне школске установе.

Па ипак сав тај труд око стручног и професионалног образовања словеначке омладине, особито шегрта мушких и женских, нема. још угледног часописа, где би се најважнији проблеми те врсте плански претресали. А таквих је у изобиљу, рецимо питање. »Kakšno vzgojo zahteva gospodarstvo od sodobnega človeka?« O коме расправља Рг. 56. Соваја у Ред. zb. 1934. Зато треба тим топлије поздравити књигу »Strokovnošolska politika študija KoOiy je написао М. Пресл, инспектор стручних школа Дравске бановине, те је добро дошла као обавештење свакоме кога интересују циљеви и путови наших стручних школа.

У културној личности словеначког народа се све боље истиче женски елемент. И за будућност је добар знак што видимо, да упоредо са социјалном диференцијацијом наших женских слојева иде у корак-стручно образовање жене. Школа за образовање гостионичарки и за управитељице других гостионичарских заната, досада је једина у Југославији; часопис »Созрофијзка ротостса«, који је летос покренут; »Созрофпја« (домаћица) која особито уредно и вешто упозорава грађанске девојчице „шта им треба у кући“ — све су то, без сумње, посве позитивне тачке. Идеолошки пак је занимљив прилог »Žena in njen pomen v celosti seЧапје ки ште« који је Ива Шегула објавила у „Педагошком зборнику“ 19834 г.

Узорно дело плодне љубави према ближњем врши »РОгизуо za магађуо дејаузке тјафпе« — у Љубљани, које покушава да шегртима и шегртицама, чије здравље није поуздано, омогући летовање у здравим пределима, па намерава и да оснује „пододборе“ у свима важнијим индустриским центрима (Јесенице, Трбовље, Крањ, Цеље, Марибор).

У ово поглавље спада још саветовалиште за избор позива у Љубљани, којим управља Др. Владимир Шмит. Млади вештак и психотехничар долази из учитељских редова, а педагошке студије и докторске испите свршио је на Љубљанском универзитету, док се за психотехнику оспособио у иностранству после дужег бављења тамо. Види на пр. његов спис: »Psihotehnika in šolstvo« (Ped. zbornik 19356).

Учитељска школа

Ова установа би требала да је као неки Венијамин просветне политике. То ће рећи да заслужује сасвим нарочиту пажњу ради тога што из ње излазе први сејачи народног просвећивања. У

ПРУ РВ