Učitelj

| #

вало2“ Зар не вапије до неба, кад на пр. за пријем у глухонемницу моли 70: деце, а може да се прими само 202

О бићу и животу помоћне школе, која је без сумње „помоћна“ педагогика у најужем смислу речи, види извештај »Ротеп ротогпеса Хојзђћуа 1п пјетоу гагуој у Јигочјау 1 « који је приликом 25 годишњице помоћне школе у Љубљани издала та помоћна школа године 1936 и који је писан са самилосним али и крварећим срцем. Исто тако има „помоћни“ правац књига »Тезко ухвоЛну оггост« коју је написала Милица Ступан (1936) или пак стварно важна: »Зосцато-апгторојозка Зифја К ургазапји тапј„тедпега оггока« коју је објавио доцент Др. Божо Шкерљ, уредник „Евгенике“ (Пед. зборник 1933).

Васпитачки проблем

Душа свакоме образовању је васпитач. Како би другима „резао крух“, истине, лепоте, доброте, моћи — ако свега тога сам немаш! То важи и за учитеља и учитељицу свих категорија од забавиља и основне школе па горе до универзитета. Ни нама Словенцима језгро васпитачког проблема није непозната земља, јер га је за сва времена ваљано већ пре сто година осветлио сам Прешерн — у класичном сонету, који почиње с именом Апел а свршава са Копитарем. Васпитачки проблем свестрано лепо приказује Др. Винко Брумен у чланку: »Ођ згојенте! зНагјеуева гојзуа« (Ред. гђопик 1936). А кључ од „закључане одаје је овакав: Васпитачем нећеш постати ни студирањем најбољих педагошких књига нити, још мање, преко предавања о психологији детета и о васпитању. Такође не можеш постати васпитачем ни само од тога што си у педагошкој пракси, јер сам их много видео који су годинама били у додиру с њом, па упркос томе нису постали васпитачима. Али ћеш постати васпитачем тада, ако самог себе васпиташ те на самом себи искусиш шта значи што си постао племенит, упућен човек (Е. Шпрангер).

Само тако обележен пут води уједно до неопходног сазнања да „учитељ“ није мање вредности од професора, који је само постављен на друго поље рада, те обојица имају у суштини исти одговорни задатак: убрзати културни напредак своме народу.

Стога се не би смела без осетне штете омаловажавати ни она сасвим проста мудрост која каже: ргтишт џтуеге.

Педагошка штампа Прави васпитач омладине био би у садашњици као риба на песку, ако не би имао врло важних помагача, без којих се на-