Učitelj

Il./3. — Škola za domaćice — bez ranga. — a) Zasnovana: Zakon o narodnim školama 585 154 i 155 od 5-XII-1929 god. i Uredba o domaćičkim školama zasnovana na S 43 Finans. zakona za 1936/37 M.S.Br. 234, P.Br. 12995 (Prosvetni glasnik 1937 god. br. 5). — b) Uslovi za prijem: Navršena viša narodna škola sa 15 godina života, a ne starija od 20 godina, ili navršena osnovna škola sa istim uslovima. — v) Zadatak: Obrazovanje i osposoblienje za dobre domaćice, žene, majke, korisne članice društvene zajednice i valiane građanke; rad na kulturnom preporođaju porodice. — ZE) Trajanje obuke: Jedna godina, a po potrebi može Ministarstvo prosvete produžiti školovanje. — d) Ispiti: Javni ispit na završetku. — đ) Završno svedočanstvo: Svedočanstvo o završnom ispitu domaćičke škole — bez ranga. — e) Prelaz: Sa navršenih 15 godina starosti u praktični poziv kao domaćica.

II./4. — Viša ženska domaćička škola u Zagrebu i dr. E. Kreka u Šiški kod Liubliane — sa rangom potpune srednje škole. —- a) Zasnovana: Uredba o domaćičkim školama (Sš 83/4) zasnovana na S 43 Finansiskog zakona za 1936/37 godinu M.S.Br. 234, P.Br. 12995 (Prosvetni glasnik br. 6 za"19937 godinu). — b) Uslovi za prijem: Niža srednja ili građanska škola sa završnim ispitom, ti. sa navršenih 14 godina starosti. — v) Zadatak: Osposobljenje za vođenje kućanstva i osnovna znanja iz svih grana poljoprivrede i spremanje nastavnica za privatne škole za domaćice. — 8) Trajanje obuke: 5 godina. — d) Ispiti: Završni ispit. đ) Završno svedočanstvo: Svedočanstvo o završnom ispitu Više ženske domaćičke škole, sa rangom potpune srednje škole. e) Prelaz: Sa navršenih 19 godina starosti za nastavnice privatnih domaćičkih škola ili u praksi kao domaćica.

IL./5. —— Srednja polioprivredna škola — sa rangom potpune srednje škole. — a) Zasnovana: Zakon o srednjiim poljoprivrednim školama od 927-XII-1920 god. — b) Uslovi za prijem: 4 razreda srednje, građanske škole ili niža polioprivredna škola sa prilemnim ispitom, a ne manie od 15 i ne više od 19 godina starosti. — vV) Zadatak: Teoretsko i praktično spremanje u polioprivrednoj struci za samostalno rukovanje privrednim dobrom ili za državnu službu u poljoprivredi. — g) Trajanje obuke: 4 godine, ti. 9 godine teorije i 1 godina praktično za specializiranje. d) Ispiti: Završni ispit. — đ) Završno :Sv-edočansšitvo: Svedočanstvo o završnom ispitu sa rangom potpune srednje škole i kvalifikacijama po S 45/2 Zakona o činovnicima za zvanja od IX do V grupe. — e) Prelaz: Sa navršenih 19 godina starosti ostaje u polioprivrednom pozivu ili u službi kao činovnik ili nastavnik u polioprivrednim ustanovama.

_ __IL/G. — Državna učiteliska domaćička škola — sa rangom potpune srednje škole. — a) Zasnovana: Uredba o domaćičkim

školama zasnovana na S 43 Finansiskog zakona za 1936/37 godinu M.S.Br. 234, P.Br. 12295/37 (Prosvetni glasnik br. 5 za 1937 god.). — b) Uslovi za prijem: Niži tečaini ispit niže srednie škole ili završni ispit građanske škole sa vrlo dobrim uspehom, ti. navršenih 14 godina a ne više od 17 godina. — v) Zadatak: Stručno