Učitelj

375

gimnazije sa eventualnim dopunskim ispitom, tj. sa minimalno 18 godina, a ne više od 24 godine života. – v) Zadatak: Pravoslavni: Da obrađuje bogoslovsku nauku i sprema stručne radnike na njoi, — da daje sveštenike sa višom bogoslovskom spremom, nastavnike za bogoslovske predmete u stručnim i srednjim školama i osoblje za sudsku i administrativnu crkvenu službu. — Isto i za katolike. Za islam: da neguje islamsku šerijatsko-teološku nauku i sprema za državnu, samoupravnu i versku službu i nastavnike, za koju službu se traži viša islamska šerijatsko-teološka sprema, kao i za zvanja po S 201 Ustava Islamske verske zajednice od 24 oktobra 1936 g. g) Trajanje obuke: 4 godine, ti. 8 semeštara. —5d) Tsitbi; Diplomski i doktorski ispit. — đ) Završno svedočanstvo: Univerzitetska diploma sa rangom svršenog fakulteta univerziteta i kvalifikacijama po S 45/3 Zakona o činovnicima za zvania od VIII do II grupe. Doktorska diploma za doktora teologije. — e) Prelaz: Sa navršene 922 odnosno 24 godine starosti u svešteničku praksu, za nastavničku ili crkvenu službu za koju se traži viša teološka sprema.

Il. POLJOPRIVREDA I DOMAĆINSTVO

IL/1.— Niža poljoprivredna škola — sa rangom nepotpune srednje škole. — a) Zasnovana (na zakonu ili uredbi, broi i datum): Srpski zakon o nižim školama za polisku polioprivredu od 4-XII1896 g. sa izmenama i dopunama od 28-VIII-1920 g. — b) Uslovi: za prijem (ti. prethodno školovanje i minimalna starost): Posle navršene osnovne škole sa navršenih 10 godina. — v) Zadatak: Praktična znanja zemljoradnika za korisno gazdovanje. — g) Tr aianje obuke (ti. koliko godina): 2 godine, a za krajeve »u koima su pismenost i kultura uopšte slabi« 2!/»>» odnosno 9 godine. d) Ispiti: (na završetku obuke): godišnji ispit. — đ) Završno svedočanstvo (sa pravom na školski rang i zvanje): Završno svedočanstvo sa rangom nepotpune srednje škole i kvalifikacijama za zvanja po & 45/1 Zakona o činovnicima od X do VII grupe. — e) Pr elaz (u više škole ili zvanja, sa minimalnim godinama starosti): Sa navršenih 12 godina starosti ostaje u zemljoradničkom pozivu.

IL./2. — Niža specijalna poljoprivredna škola — · sa rangom niže srednje škole. — a) Zasnovana: Zakon od 30-XI-1921 g. (Glasnik Ministarstva poljoprivrede od 1995 godine, strana 60—67 sv. |J) 0 b) Uslovi za-prije m Svršena Osnova Škola, tI. 10 godina starosti. — v) Zadatak-< Stručna sprema specijalnih poljoprivrednih grana u školi i tečajevima za: mlekarstvo, živinarstvo, pčelarstvo, svilarstvo, ribarstvo, podrumarstvo, livadarstvo, vOćarstvo, dućanstvo, itd: — g) Trajanie obuke: 1 do 3 godine. — d) Ispiti: Godišnji ispit. — đ) Završno svedo-. čanstvo: Završno svedočanstvo sa rangom niže srednie škole i kvalifikacijama za zvania po S 45/1 Zakona o činovnicima od X do VII grupe. — e) Prelaz: Sa navršenih 13 godina starosti ostaje u zanatu prema specijalnom stručnom obrazovanju kao trgovac ili zemljoradnik. ;