Učitelj

stalno vođenje zanata odnosno trgovine. — đ) Završno svedočanstvo: Esnafsko pismo, osposobljenje za samostalan rad u profesiji (kalfensko pismo nije nikakav dokaz o kvalifikacilama po Zakonu o činovnicima — rang se određuje prema prethodnoj školskoi spremi). Odluka Lbr. 32815/N od 8-IX-1999 godine, Glasnik stručne nastave br. 1 od 1999 godine, str. 4. — e) Prelaz: Sa navršenih 20 godina života osposobljen je za samostalno vođenje trgovine.

IV./5. — Dvorazredna trgovačka škola — sa rangom nepotpune srednje škole. — a) Zasnovana: Zakon o srednjim trgovačkim školama od 18-III-1932 godine I.br. 8261/O (Glasnik stručne nastave br. 6 od 1932 godine). — b) Uslovi za prijem: Nepotpunma srednia škola sa malom maturom ili građanska škola sa završnim ispitom i ne više od 17, a ne manje od navršenih 14 god. — v) Zadatak: Stručna, teoriska i praktična sprema za trgovačka zvania i činovnike za banke, ingustriju i poresko-finansisku službu. — g) Tr ajanje obuke: Dve godine. — d) Ispiti: Završni ispit. — d) Završno svedočanstvo: Svedočanstvo o završnom ispitu sa rangom 6 razreda srednje škole, ti. nepotpune srednje škole i kvali· fikacijom po S 45/1 Zakona o činovnicima za zvanja od X—VII grupe. — e) Prelaz: Sa navršenih 17 godina u III razred trgovačke akademije, jer se ove škole postepeno pretvaraju u trgovačke akademije; može se i u trgovačku praksu kao činovnik trgovačkih preduzeća.

IV./6. — Trgovačka akademija — sa rangom potpune srednje škole. — a) Zasnovana: Zakon o srednjim trgovačkim školama od 18-II-1932 godine I.br. 8261/O (Glasnik stručne nastave br. 1 od 1932 godine). — b) Uslovi za prijem: Nepotpuna srednja škola sa nižim tečajnim ispitom ili građanska škola sa završnim ispitom sa navršenih 14 godina, a ne više od 17 god. starosti. — v) Z adatak: Stručna, teoriska i praktična sprema za trgovačka zvanja i sprema za činovnike za banke, industriju i poresko-finansisku službu. —p) Trajanje obuke" Četiri godine. — d) Ispiti: Završni viši tečajni ispit. — dd) Završno svedočanstvo: O višem tečainom ispitu sa rangom potpune srednje škole i kvalifikaciionm po S 45/92 Zakona o činovnicima za zvania od IX—V grupe. — e) Prelaz: Sa navršenih 18 godina u trgovačku praksu ili Ekonomskokomercijalnu visoku školu ili druge visoke trgovačke škole. )

IV./7. — Pomorsko-trgovačka akademija — sa rangom potpune srednje škole. — a) Zasnovana: Zakon o Pomorsko-trgovačkim akademijama od 18-III-1932 godine I.br. 8262/O (Glasnik stručne nastave br. 6 od 1932 godine). - b) Uslovi za prijem: Nepotpuna srednja škola sa nižim tečainim ispitom ili građanska škola sa završnim ispitom, sa navršenih 14 godina a ne više od 18 godina starosti. —.V) Zadatak: Stručno, teorisko i praktično spremanje za trgovinu i trgovačku mornaricu i lučku službu. — g) Trajianice obuke: 4 godine. — d) Ispiti: Završni viši tečaini ispit. — đ) Završno svedočanstvo: O završnom višem tečajnom ispitu sa rangom potpune srednje škole i kvalitikacijom po š 45/2 Zakona o činovnicima za zvanja od IX—V grupe. — e) Prelaz: Sa navršenih 18 godina i sa višim tečajnim ispitom u trgovačku praksu ili na Ekonomsko-komercijalnu visoku školu.