Učitelj

323

IV./8. — Ekonomsko-komercijalna visoka škola — sa rangom univerzitetskog fakulteta. — a) Zasnovana: S 43 Finansiskog · zakona za 1936/7 godinu, Uredba sa zakonskom snagom M.S.br. 9983 od 31-II-1997 godine (Prosvetni glasnik br. 5 od 1937 godine). — b) Uslovi za prijem: Viši tečajni ispit potpune srednje škole ili završni ispit državne trgovačke ili pomorske akademije sa prijemninı ispitom, ti. sa navršenih 18 godina starosti. – v) Zadatak: Stručna sprema iz oblasti ekonomskih, finansiskih i komercijalnih nauka. g)Trajanje obuke: 4 godine, ti. 8 semestara. — d) Ispiti: Diplomski ispit, a posle ovoga i doktorski diplomski ispit za kandidate koji su radili posle diplomskog: ispita 2 godine na doktorskom tečaju. — đ) Završno svedočanstvo: Diploma o svršenoj potpunoj stručnoj spremi u rangu univerzitetske fakultetske spreme i kvalifikacilom po S 45/3 Zakona o činovnicima za zvanja od VIII do II grupe. — e) Prelaz:*Sa navršene 22 godine u pozive za koje se traži ekonomska, komercijalna i finansiska fakultetska sprema.

VV. VOJNO OBRAZOVANJE

V./1. — Niža voino-zanatliska škola — sa rangom nepotpune srednje škole. — a) Zasnovana (na zakonu ili uredbi broj i datum): Uredba o Vojno-zanatlijskoj školi Đ.br. 18725 od 16-VII-1930 godine. — b) Uslovi za prijem (prethodno školovanje i minimalna starost): svršena osnovna škola i navršenih 16 godina života a ne više od jedne godine razmaka u prelazu. — v) Zadatak: Da sprema zanatliski kadar i popunjava vojsku stručnim starešinskim, radioničkim i administativnim osobliem. — g) Trajanje obuke (ti. koliko godina): 4 godine. — d) Ispiti (na završetku obuke): Niži tečaini ispit na završetku četvrte godine. — 4) Završno svedočanstvo (sa pravom na školski rang ili zvanie): Svedodžba o svršenom kalfenskom tečaju sa rangom nepotpune srednje škole. e) Prelaz (u više škole ili zvania, sa minimalnim godinama starosti): Sa navršenih 20 godina ostaje u vojno-zanatliskom pozivu i službi a oni s odličnim uspehom prelaze u Višu vojno-zanatlisku školu

V./2. — Pešadiska podoficirska škola — sa rangom 2 razreda srednje škole. — a) Zasnovana: Uredba o pešadiskim podoficirskim školama Đ.br. 1940 od 4-II-1935 godine. — b) Uslovi za prijem: osnovna škola i 18 do.21 godina starosti. — v) Zadatak: Da pitomce spremi i osposobi za podoficirske dužnosti u trupi, dajući im solidnu spremu i dobro vojničko vaspitanje; da kod pitomaca razvije sve vrline, voliu za svoi poziv i ljubav za požrtvovanje za Kralia i Otadžbinu. — g) Trajanje obuke: Dve godine. đ) Ispiti: Polaganie pred komisijom od ispitivača i komandanta škole, odnosno njegovog zastupnika. — đ) Završno svedočanstvo: Svedočanstvo sa rangom 2 razreda srednje škole. — e) Prelaz: Sa navršenih 18 godina postaje u pešadiji pešadiski podnarednik.