Učitelj

М Врбаска бановина У Врбаској бановини отворена су два одељења за душевно заосталу децу и то једно 1930 године у Бањој Луки и једно 1931 године у Дервенти. Одељење у Бањој Луки радило је свега две године, те се после није више формирало, јер се није пријавио довољан број ученика. И у Дервенти се помоћно одељење због недовољног броја ђака није формирало и ако је била постављена стручна наставница. У Врбаској бановини постоји Школа на сло-

бодном ваздуху у опоравилишту на Озрену.

У Приморска бановина

У Приморској бановини има свега једно Склониште за напуштену децу у Сплиту и једна Приватна школа на слободном ваздуху за слабуњаву децу у опоравилишту „Наше Госпе“ у Супетру. Ове установе основане су после 1930 године.

МГ Дринска бановина

У Сарајеву отворена су 1931/32 године три помоћна одељења за душевно заосталу децу. У наредним годинама отворена су јоши нова одељења која су 1987 године здружена у самосталну Државну помоћну школу. Ова школа има 1938 године 10 одељења са 144 ученика, 4 стручна наставника и 4 учитеља на раду и хоспитовању.

Поред ове помоћне школе отворене су после 1918/19 године још и Школа на слободном ваздуху при опоравилишту на Палама код Сарајева и: Школа за слабуњаву децу у опоравилишту у Бањи Ковиљачи.

УП Зетска бановина

У Зетској бановини има свега једна Школа за слабуњаву децу у Државном опоравилишту на Локруму, основана 1932 године.

УШ Дунавска бановина

У Новом Саду основана су 1930 године два помоћна одељења за васпитање душевно заостале деце. Постепено су се отварала још и нова одељења која су 1934 године здружена у самосталну ДРжавну помоћну школу. Ова школа има 1938 године 11 одељења са 166 ученика, 6 стручних наставника и 3 учитеља на раду и хоспитовању. Помоћна одељења отворена су још и то: 2 у Суботици, 2 у Петровграду, 6 у Крагујевцу, 2 у Смедереву, 2 у Млоку и по 1 одељење у Пожаревцу, Сомбору, Белој Цркви, Тителу и у Срем. Карловцима. У свима овим одељењима било је 15-1Х-1988 год. 283 ученика, 8 стручних наставника и 4 учитеља на раду и хоспитовању.

У Каменици постоји Школа у здравилишту за децу која болују од туберкулозе костију, а на Венцу је Школа за слабуњаву децу у опоравилишту.

Све ове установе за недовољно развијену децу основане су после 1918/19 године.