Učitelj

350 или вин лини

ТХ Моравска бановина

У Моравској бановини постоји велики Државни завод за васпитање глувонеме деце у Јагодини. Овај Завод отворен је у Јагодини 1928 године. Пре тога развијао се упоредо са Домом слепих у Земуну. Истовремено кад се за време рата 1917 године у Бизерти у Африци отворила Школа за слепе инвалиде, отворила се и Школа за оглувеле ратне инвалиде. Са слепима дошли су 1919 године и глувонеми инвалиди у Земун. Слепи, глувонеми па и богаљасти инвалиди били су смештени у Инвалидском дому, где су се у школама и радионицама спремали за нов живот. 1924 године отворена је у Земуну и Школа за глувонему децу. У ту школу су се од почетка примали свршени ученици Завода за глувонеме у Београду, Загребу и Љубљани, који су овде изучавали разне занате. Стога је школа имала занатски карактер. Тај карактер она је задржала све до 1926 године, кад је поред занатских одељења отворен и |! разред основне школе за глувонеме. Одмах идуће 1927/28 године отворен је и П разред основне школе. Школске 1927/28 године Завод има 3 занатска одељења са 40 питомаца и 2 одељења (Ги П разред) основне школе са 16 питомаца. Пошто се Инвалидски дом у Земуну маја 1928 године из државних потреба расељава, то је Министарство социјалне политике и народног здравља преселило Завод за глувонеме у Јагодину у удобну и лепу зграду бившег Дома одојчади. У Јагодини се Дом глувонемих врло лепо развија и 1938 године има већ 8 одељења, 119 питомаца, 9 стручних наставника и 4 учитеља на раду и хоспитовању.

За васпитање душевно заостале деце отворено је 1934 године једно одељење у Државној учитељској школи у Алексинцу, које се није формирало због премалог броја ђака, а 1936 године отворена су 2 помоћна одељења у Нишу, која имају 26: ђака, 2 стручна наставника и ! учитељицу на раду и хоспитовању.

Х Вардарска бановина У Вардарској бановини отворена су после 1930 године помоћна одељења у Скопљу, Куманову, Врањи, Штипу и Кавадару. У Скопљу има 4 помоћна одељења са 62 ученика, 3 стручна наставника и 1 учитељицом на раду и хоспитовању.

У Куманову има 1 помоћно одељење са 18 ученика и 1 учи-

тељем на раду и хоспитовању. У Врањи је две године постојало помоћно одељење које је 1933/34 године престало да ради због премаленог броја ученика. У Кавадару и Штипу помоћна се одељења нису још формирала

ХГ Краљевина Југославија

Из свих овде изнетих података види се да у нашој држави има мало установа за дефектну децу које су основане пре 1918 године и да је највећи део ових установа отворен после доношења Закона о народним школама тј. после школске 1929/30 године.

Од пре Уједињења постоје у нашој држави следеће установе:

1) Завод за васпитање и образовање глувонеме деце у Београду, основан 1896 године;

2) Дом за васпитање малолетника у Београду, основан 1911 г.;