Učitelj

Нижи течај школе имао је пет отсека или група предмета: 1) филолошко-историјски (нар. језик, нар. књижевност, историја [општа и народнај и географија); 2) отсек туђих језика (француски или немачки језик, нар. језик, нар. књижевност и историја); 3) Географско-природњачки (Географија, Зоологија, Ботаника, Хемија, Минералогија и Геологија); 4) Математичко-физички (Математика, Физика, Нацртна геометрија и Геодезија); 5) Цртачки (Цртање, Орнаментика, моделовање, Ист. уметности, Математика, Нацртна геометрија и Калиграфија). У школској 24/25 4 отсека (без. цртачког), а у школској 28/29 3 отсека (сажетих ранијих пет отсека), у којима су, поред наведених стручних предмета, учени као заједнички свим отсецима педагошко-филозофски предмети: Општа и експ. психологија, Логика, Етика, Педагогија, Ист. педагогије и Општа и посебна дидактика и Општи предмети: Школски закони са администрацијом и Хигијена.

1932 године дошле су извесне измене наставнога плана и програма. Уведен је као општи предмет: Основи држ. уређења, затим. као педагошко-филозофски предмети: Основи филозофије (а отпала Етика) и Пед. психологија, а општа и експ. психологија слојене у један предмет. Затим је у ТУ отсеку проширена настава са књиговодством и геометријским и техничким цртањем, а математика подељена на алгебру и геометрију, а у У отсеку додат Ручни рад као стручан предмет, док је у П отсеку отпала Историја.

Виши течај школе радио је само 26/27—27/28 са 5 и 28292930 са 3 отсека. Ти отсеци су: 1) Педагошко-филозофски (Психологија, Теорија сазнања са Логиком, Ист. филозофије, Педагогија, Патол. психологија, Естетика, Ист. уметности, Ист. васпитања у Југославији, Ист. педагогије, Ист. и орган. уч. школа, Етика са Социологијом, Школски рад и један стручни предмет из нижега течаја); 2) Филолошко-историјски (Нар. језик, Нар. књижевност, Нар. историја, Посебна дидактика); 3) Отсек туђих језика (француски или немачки језик, Нар. језик, Нар. књижевност, Пос. дидактика); 4) Географско-природњачки (Географија, Зоологија, Ботаника, Хемија, Геологија, Пос. дидактика); 5) Математичко-физички (Математика, Физика са Метеорологијом, Космографија, Пос. дидактика).. У школ. 28'29—929/30 години сведен је виши течај на 3 отсека: 1) Национални (Нар. језик, Нар. књижевност, Општа и нар. историја и Географија или франц. или нем. језик); 2) Географско-природњачки (Географија, Зоологија, Ботаника, Хемија, Геологија, Минералогија); 3). Математичко-физички (Математика, Физика, Нацртна геометрија, Геодезија, — са заједничким педагошко-фплозофским предметима у свима отсецима: Психологија, Експер. психологија, Логика, Етика, Педагогија, Истор. педагогије и Општа и посебна дидактика.

|ђ Рад на реорганизацији школе и њене наставе

Упоредо са општим и привредним развитком земље дошла су од 1982 године на овамо појачана настојања ректора и наставничкога већа школе; да се целокупна организација и настава школе што боље и више прилагоди школским и државно-националним.