Učitelj

tivne godine. U početku 27 godine stalni učiteli ie dobijao platu od 3000 dinara godišnje. Sa navršetkom 32 godine službe sticao je punu penziju. Penziski cenzus iznosio ie 100% od poslednje plate. Ako bi stalni učitelj i posle navršenih 32 godina ostao u službi sledovala mu je sedma povišica od 300 dinara. i

Stalna učiteljica uživala ie skoro ista prava. Razlika ie bila u iznosima pojedinih periodskih povišica. Po navršetku 32 godine službe dobijala je platu od 2550 dinara godišnje.

U slučaju duševne ili telesne nesposobnosti za službu, postojalo je za stalne učitelie-ce specijalno penziono osiguranje. To je bilo izdržavanie čiji se iznos procentualno odmeravao prema godinama službe.

Stalni učitelii-ce uživali su beneficiiu nekretnosti, stalnosti u mestu službovanja. Službu su mogli izgubiti samo zbog dokazane teške krivice radi čije je sankcije bila uslovno potrebna i saglasnost Glavnog prosvetnog saveta. Otpust se iako ie utvrđena krivica niie mogao perfektuirati bez ove saglasnosti.

Pravo na porodičnu penziju zasnivali su stalni učitelji-ce u času stupanja u državnu službu. Pored državne subvencije postojalo je i lično ulaganje u penzioni fond. Procenat porodične penzije zavisio |e od vremena ulaganja. Bila su dva merila. Do deset godina pripadalo jie porodici 30% od poslednje plate umrlog. Sa svakom godinom preko 10 procenat je bio uvećavan. Lična kao i porodična penzija isplaćivana je iz državnog budžeta.

Posmrtnu platu uživale su kako porodice stalnih tako i porodice privremenih učitelja.

IL — Zakon o izmenama i dopunama u Zakonu o narodnim školama od 1904 godine. — Radi likvidacije moratornog stanja stvorenog ratom donete su 23 iula 1923 godine izmene i dopune u Zakonu o narodnim školama od 1904 godine.

Zanimljivo je, da se u tim izmenama izrično formuliše status učitelja narodne škole sa konstatacijom: da je stalni učitelj-ca državni činovnik (čl. 33). Lična materijalna prava stalnih kao i privremenih učitelja prilagođena su novim prilikama. Povećanie plata koje je izvršeno tim izmenama, došlo ie kao posledica promene opšteg valutarnog sistema. Početna plata iznosila je 2400 dinara godišnje, a poslednia (dakle sa navršetkom 92 godine službe), 5000 dinara godišnie.

Za napredovanje ustanovliene su bile 9 povišica koje su automatski pripadale po navršetku svake tri godine službe. Uslov za ovo napredovanje bio je položeni praktični učiteliski ispit.

Ovim zakonom priznato je vreme provedeno na voinoi dužnosti u godine aktivne službe. No stalni učitelji bili su dužni da nakon demobilizacije polože praktični učiteljski ispit. Od ove obaveze bili su oslobođeni stalni učitelji koji su 10 godina službovali na teritoriji Južne Srbije.

IL. — Zakon o činovnicima od 31 jula 1923 godine. — Ovaj · zakon obuhvatio je i kodifikovao sva lična i porodična prava dr· žavnih službenika građanskog reda u iedan uniformni zbornik. Propisi specijalnih zakona sledstveno propisi Zakona o narodnim ško-