Učitelj

Stanarinsko pravo po ovom zakonu najpre je bilo priznato svima učiteliskim licima. Izuzete su bile učiteliice udate za neučiteljie koje nisu imale prava na stan u naturi. Seoskim učiteljimacama kao i upraviteliima škola pripada i ogrev. Kasnijim izmenama i dopunama otstupilo se od načela jednakosti stanarinskog prava. Učiteliski supruzi kada su sa službom u jednom istom mestu uživaju samo jedno stanarinsko pravo. Učiteljica udata za neučitelja konačno se lišava stanarinskog prava.

Pravna situacija i ostala lična i porodična prava učitelja narodnih škola regulisavana su činovničkim zakonom.

Zanimljivo ie dodati da za učitelisku službu pored opštih postole i specijalni uslovi na slučaj ponovnog vraćanja posle dužeg prekida. Tako naprimer, po SS 85 i 86 zakona o narodnim školama u učitelisku službu ne može se postaviti činovnik: a) koji ima više od 30 godina života a pre toga nije bio učiteli; b) koji ije bio učiteli ali ie imao prekid duži od 10 godina u vanprosvetnoj struci; c) koji je bio učiteli ali ima više od 35 godina službe i d) koji |e zbog nepodobnosti već jednom uklonjen iz učiteliske službe.

Za reaktiviranje ako ije prekid bio manji od deset godina uslov ie da učitelj ponova polaže praktični učiteliski ispit i uz TO da dokaže da njegovo dotadanje vladanje i zanimanje neće škoditi učiteliskom pozivu. Ako je bilo u pitanju reaktiviranje posle disciplinskog otpusta iz službe, sem izloženih uslova potreban je i predlog Glavnog prosvetnog saveta.

Rad i uspeh učitelia u školi ocenjuje se svake godine. Ocena ima velikog uticaja na pravni status učitelja, sledstveno i na materijalni položaj. Po prvobitnom tekstu S 91l nastavnici narodnih škola koji u dve uzastopne godine dobiju slabu ili rđdavu ocenu otpuštaju se iz službe. Ako su stekli pravo na penziju otpuštaju se bez prava na ličnu penziju. Ova |e odredba kasnije zamenjena propisom tač. 7 š 104 Zakona o činovnicima od 19531 godine, po kome služba prestaje po sili zakona ako službenik, dakle i učiteli, bude tri puta uzastopce ili šest puta u toku službe slabo ocenjen.

Kao poslednia reforma o zakonu o narodnim školama jeste zavođenje celibata za neudate učiteliice, Po amandmanu ozakonjenom finansiskim zakonom za 1936/1937 godinu, učiteljica koja se uda za neučitelia gubi državnu službu. Služba prestaje sa danom stupania u brak. Kao naknada priznaje se t. zv. otpremnina. Dvojaki je iznos te otpremnine. Do navršene 5 godine službe priznaje se naknada (otpremnina) u iznosu šestomesečne plate. Po navršetku 10 godina aktivne državne službe otpremnina je u iznosu jednogodišnje plate.

V. — Zakon o činovnicima od 31-II-1931 godine. — Karakteristika Zakona o činovnicima od 31-II-1931 godine ogleda.se u punoj dispoziciji upravne vlasti. To je njegova osnovna crta — razumljiva posledica autoritarnih koncepcila kojima je prožet sistem OVOZ zakona. ·

Značaine su ove njegove novine: činovnička stalnost ne postoji; ustanovljavaju se zvania u svima strukama; unapređenja kao i postavlienja su akti diskrecionog prava; za napredovanje nije me-