Učitelj

rilo ukupno vreme, već je merođavno vreme provedeno u prethodnoi grupi; činovničkom zvanju mora da prethodi trogodišnja Dripravna služba i položeni stručni ispit; bez činovničkog zvarija ne priznaje. se pripravna služba za penziju; pripravna služba je za početnike obavezna i traje pet godina do kojeg roka pripravnik mora da položi ispit svoje struke — u protivnom otpušta se iz službe; lični dodatak na skupoću reguliše se po razredima skupoće; u Činovnički penzioni fond moraju ulagati svi aktivni državni službenici.

Po sistemu ovog zakona učitelji se raspoređuju od IX pa zaključno do V položajne grupe. Učiteliski činovnički pripravnici pre položenog ispita i navršetka trogodišnieg pripravnog: staža su van grupa. Za napredovanja postoje rokovi i to: za VIII grupu uslov ie 4 efektivne godine provedene u IX grupi; za napredovanja po ostalim grupama uslov ie po tri efektivne godine provedene u prethodnoi grupi. Za petu položainu grupu pored ostalih uslova traži se da zainteresovani ima: 30 godina aktivne državne službe, 55 godina života i tri poslednie odlične ocene.

Prilikom prevođenja po ovom zakonu kao kriterium služilo ie zatečeno stanje (S 249) po Zakonu o činovnicima od 1925 god. Tako na primer, za IX grupu uslov je bio 4 grupa II kategorije; za VIII grupu 3 grupa II kategorije; za VII grupu 2 grupa II kategorije; za VI grupu 1 grupa II kategorije; za V grupu 1 grupa II kategorije.

Napredovania nisu automatska; ona zavise od slobodne ocene. Pored kvalifikovanog staža (vremena provedenog) u prethodnoi grupi unapređenje se ne može ostvariti ako ie službenik pod disciplinskom ili krivičnom istragom. Sve do okončania postupka zaustavlia se u napredovanju. U slučaju slabe ocene gubi za napredovanje (kao i za periodsku povišicu) jednu celu godinu. Isto tako disciplinskom kaznom može se zaustaviti u napredovanju.

Unapređenie po skraćenom roku priznaje se svima onim službenicima koji su usled rata bili ometeni kako u stupanju u službu tako i u završavanju škole. Priznaniem ove beneficije redovni rokovi umanjuju se za jednu trećinu (Šš 254).

Prinadležnosti činovnika sastoje se iz: plate, UČIO: 5inOP dodatka i ličnog i porodičnog dodatka na skupoću. U grupama od X do IV grupe prvog stepena postoje periodske povišice. Po tri periodske povišice imaju IX (od koje počinje činovničko zvanje učitelia narodne škole) VIII, VI, V a četiri VII položajna grupa. Deseta položajina grupa (od koje se raspoređuju učitelji sa nepotpunim učiteliskim kvalifikacijama) ima samo dve periodske povišice. Pravo na periodske povišice zadobija se posle svake tri godine u grupi. Uvećanje prinadležnosti od unapređenja i periodske povišice sleduje tek po isteku 13 meseci.

Lični dodatak na skupoću deli se na tri razreda. Porodični dodatak na skupoću, u početku, pripadao je na ženu i svako zakonito dete u iznosu po 150 dinara mesečno. Kasnijim zakonodavnim reformama učinjene su izmene u porodičnim dodacima.

Po stupanju na snagu ovog zakona, plate, položajni dodaci i lični dodaci na skupoću po pojedinim grupama iznosili su prema sledećoj tabeli: