Učitelj

у а а ИН ан КАП RAZRED 5УКОРОСЕ

РОГОХАЈМА GRUPA

1 II III Dinara V | 650 400 300 VI | 700 450 350 VII | 750 500 400 VII, IX i X 149 525 495

ере нервееаинлираиицилиивишвељавеитиети ценити = шет

određuje se procentualno po broju godina službe kako efektivnih tako i beneficiranih.

Dva su penziska osnova: plata i položajni dodatak. Od položajnog dodatka kao penziskog osnova pripada: 50% po navršetku 20 efektivnih godina državne službe; 60% posle 25; 70% posle 30; i 95% posle 35 godina državne službe u stvarnom trajanju.

Ratne godine, vreme provedeno u versko-prosvetnim autonomijama kao i vreme provedeno u zarobljeništvu i internaciji nije se u početku računalo za penziju od položajnog dodatka, već samo od plate kao penziskog osnova. Dopunama u finansiskom zakonu, sada se priznaje za penziju i od položajnog dodatka.

Pored penziskih prinadležnosti penzioneru pripada lični dodatak na skupoću kao i dodatak na decu. |

Ovim zakonom (što je postojalo i u Činovničkom zakonu od 1923 godine) predviđeno je socijalno-državno priznanje na slučaj kada službenik, na državnom poslu ili povodom državnog posla, bez svoje krivice, bude tako povređen da usled zadobivenih rana ili ozleda postane nesposoban za daliu službu na koju bi se prema svojim kvalifikacijama i dotadaniem položaju mogao upotrebiti. Dotičnom se preko vremena koje ie proveo u službi priznaje |oš 10 godina u godine aktivne državne službe.

U vrstu penzionog osigurania spada državna pomoć (S 96) koja se isplaćuje službeniku ako je po navršetku 3 a pre 10 godina državne službe, usled bolesti, postao nesposoban za dalju službu. Njemu se određuje 30% od plate i položainog dodatka. Po smrti ovakvog uživaoca, njegovoj porodici pripada na ime pomoći 20%.

Lična penzija nije apsolutno lično pravo. Penzioner gubi pravo na ličnu penziju: 1) gubitkom državljanstva ili stupanjem u službu strane države bez dozvole resornog ministra date u saglasnosti sa pretsednikom Ministarskog saveta; 2) presudom krivičnog suda; 9) presudom disciplinskog suda; 4) neprimanjem službe u slučaiu da je pozvat za reaktiviranje, i 5) stupanjem u državnu ili samoupravnu službu, dok ta služba traje.