Učitelj

Prema odredbi S 134, državni službenik stiče pravo na porodičnu penziju ako je ulagao naimanje 5 godina u Činovnički penzioni fond i umro kao ulagač fonda. Matematičku osnovu ove penzile čini poslednia plata i položajni dodatak umrlog službenika.

Količina porodične penzije zavisi od godina faktičkog ulaganja i broja uživaoca. Posle navršenih 5 godina ulaganja za jednog uživaoca određuje se 25% ove penzije; za dva 35%; za tri 45%; za četiri i više 55%. Posle navršenih 10 godina ulaganja ovi se procenti povećavaju sa 5% a za svaku dalju godinu preko deset procenat se povećava sa 1% stim da porodična penzija ne može biti veća za jednog uživaoca od 55%; za dva od 65%; za tri od 75% i za četiri i više od 85%.

U slučaju smrti ulagača pre navršenih pet godina ulaganja, njegova porodica može tražiti povraćaj svih uplaćenih uloga.

Uživanje porodične penzije ima ograničenje. Udova gubi pravo na porodičnu penziju: 1) gubitkom državljanstva; 2) presudom krivičnog suda; 3) primaniem državne ili samoupravne službe ili mesta pitomca države dok služba odnosno stipendija traje; 4) preudajoni.

Deca gube pravo na porodičnu penziju u slučajevima predviđenim u tačkama od 1—53 a osim toga još: ženska deca udaiom; muška deca kad navrše punoletstvo. Izuzetno muškoj deci pripada ova penzija i posle punoletstva do 23 godina života zakliučno ako su na redovnom školovanju ili na obaveznom roku u stalnom kadru i to uz dokaz uspešnog učenja odnosno vojne službe. Na slučaj telesne ili psihološke nesposobnosti (što se komisiski utvrđuje) za privređivanje nastale pre navršetka 23 godina Života, muškoj deci pripada ova penzija i preko granice utvrđene ovim zakonom. Penzija im pripada ako nemaju sopstvenih sretstava za izdržavanie i ograničena је зато док nesposobnost traje.

Po smrti službenika niegovoi porodici pripadaju j|ednomesečne celokupne prinadležnosti na ime naknade za sahranu. Državnu pomoć u iznosu dvomesečnih celokupnih prinadležnosti porodica dobila tada ako nema drugih prihoda.

Udova ili kći umrlog ulagača, u cilju preudaje odnosno udomlienia može tražiti otkup porodične penzije. Na njihovu molbu, podnetu pre stupanja u brak, država im isplaćuje jednom za svagda dvogodišnje penziske prinadležnosti. Ovaj se otkup odobrava samo tada, ako“ je lice koje traži isplatu, jedini uživalac porodične penzije.

Po ovom zakonu normirana je iedna privilegija za kćeri koje su udajom izgubile pravo na porodičnu penziju. One se (kćeri) mogu vratiti na porodičnu penziju po ocu ili majci kada dokažu da nemaju prava na penziju po umrlom mužu niti ma kakvo drugo izdržavanje.