Učitelj

ПЕНЕТА ПАНЕЛ ЕТ 115 ЕН НЕНА ЕВЕ а Две авене рееа Пан 1 381

Белгији нпр. учитељи се могу по мобли пензионисати у 50 години по завршетку 30 година службе, или их у 60 години пензионише држава по потреби службе. У Турској је ово пензионисање по молби могуће после 25 година службе, или ако остане у служби до 35 година службе, држава га пензионише по потреби службе,

У многим земљама треба да протече известан рок, да би учитељ који се службом онеспособио било болешћу или нечим другим, па да прими пензију. Тај рок је нпр. у Пољској 5 године у случају да је учитељ онеспособљен болешћу да врши учитељску службу; међутим ако је учитељ уклоњен са свога места, тај рок се не узима у обзир; у случају осакаћења у рату ит.д. У Холандији се право на пензију стиче после 7 година, у Белгији после 10 година, у Летонији после 5 година, Турској после 20 година. У Бугарској учитељ који хоће да се пензионише због болести подноси и уверење лекарске комисије.

Проценат од основне плате или предмета који се узима у обзир за одређиване пензије у овим случајевима није у разним земљама иста. У Салвадору на пр. пензија која се добија после осведоченог онеспособљења срачунава се овако: испод 8 година службе 20% плате, од 8—15 год. 259 ит.д. У Холандији се таква пензија пење до. 30%) средње плате за три последње године. У Енглеској се у таквим случајевима даје једна сума за цео живот, срачуната у главном према годинама старости заинтересованог.

У неким земљама су могућа нензионисања без обзира на године службе. ако је онеспособљени следовао какву бравуру извршену у јавном интересу, или су у служби имали инциденте који их је довео у стање да више не могу да врше службу, или су су спасли живот неком човеку. ит.д.

У свима државама поред овога постоји право да се поставе у пензију он учитељи који покажу неспособност у вршењу своје службе.

У случају да неки учитељ мора да напусти службу пре времена, у разним државама се таквом учитељу на разне начине обезбеђује потпора. У Енглеској нпр. ако учитељ мора да напусти службу пре него наврши 10 година службе, он има право на потпору која се срачуна на бази његових просечних принадлежностима за проведених пет година. У Турској учитељи који нису испуниле 20 година у служби добијају пензију једнаку плати последњег дана његове активности.

Величина пензије и проценат

Пензија се скоро свуда срачунава процентално према плати а сразмерно

према годинама службе. У скоро свима државама за пензију постоји минималан број година од кад се може примати пензија, односно један одређен проценат: У Мађарској се право на пензију стиче после 10 година и добија 400 од последње плате. У Француској минимум пензије раван је половини средње плате, у Луксембургу минимум је одређен на трећину плате, у Салвадору 40% од месеца највеће плате. . Начин за срачунавање плате је врло разнолик. Некад за базу служи један мали проценат плате стечене после неколико година службовања, па се то повећава периодично новим процењивањима која не смеју да пређу једну одређену границу. У Мађарској нпр. сваке године даје се повећање по 206 У Пољској се пензија до 15 година службе пење до 4% од последње плате а свака нова година доноси нов проценат од 3%; у Чешкој се пензија после 10 година службе пење на 400, а свака нова година прираштај 2.4%б. У Летонији после 25 година службе учитељ добија 50%) последње плате; свака нова година повећава потпору са 29. У Турској постоје утврђене суме пензије за разне степене плате.

Многе земље утврђују максимум пензије која се може добити. У Немачкој на пр. тај максимум достиже 80%, Летонији 70%, Грчкој 859/), Селвадару 609/%, Уругвају 509, ит.д.

У Мађарској учитељ после 40 година службе прима 1009, плате; у Пољској и Венецуели пензија је могла да се пење до 1009; у Бугарској осим пензије, Ачитељ напуштајући службу прима од државе једну награду која износи дваестоструку бруто месечну плату.