Učitelj

У Енглеској такође, изван пензије, даје се учитељу једна сума равна триестини средње плате за последњих 5 година; у Француској сепензија повећава свима учитељима за по 10%, који су однеговали троје деце до 16 година; Они који преко тог броја имају још деце добију на свако дете још по 59,

У великом броју држава учитељ је дужан да уплаћује улог у пензиони фонд. Врло је мали број држава које дају пензију без тога улога. У те државе долазе Немачка, Белгија, Луксенбург, Пољска, Ирска и још неколико. У осталима учитељи плаћају извесну котизацију која износи: у Албанији 89/,, Боливији 1—50,, Бугарској 109, Шпанији 4.5%, Грчкој 49, Мађарекој 1.5%, Италија 80, Летонији 5%, Литванији 69, Португалији 49, Румунији 109, Енглеској 50/, ит. д.

Боловање учитеља

Скоро у свима државама се признаје право учитељу на плаћено отсуство од дужности за време болести. Поступак је у томе разан само у дужем или краћем времену за које се боловање плаћа. Код неких држава је дужина плаћеног боловања зависна и од година службе. У Белгији н. пр. учитељи имају право на три месеца плаћеног боловања ако су испод 10 година службе, на 4 месеца ако су изнад од 10-15 година и на 6 месеци, ако имају више од 1 година службе; у Енглеској се у току једне године дозвољава плаћено боловање од 3-6 недеља: у Француској учитељима се плаћа боловање у току једне; школске године 3 месеца пуном платом и друга 3 месеца са половином плате, у Холандији учитељ прима целу плату за време годишњег боловања а ако болује и друге године онда му се даје пола плате; у Румунуји исто тако плаћено боловање може да се продужи до године дана.

Постоји у неким земљама нарочити пропис за лечење учитеља оболелих од туберкулозе или душевно поремећених. У Француској, на пример таквим се учитељима даје трогодишње боловање са пуном платом и 2 године

одмора са половином плате; у Белгији се таквим учитељима даје боловање од,

2 године.

Помоћ за време болести

У извесним земљама постоји пропис да се оболелим учитељима указује помоћ и у лечењу. Негде то иде уз уплату извесног улога, а негде бесплатно. У Мађарској н. пр. учитељи користе лечење у државној болници уз уплату једног улога од 1.5%; плате за ту сврху. У Грчкој у случају озбиљног оболења учитељи који имају 5 година службе имају право на новчану помоћ за лечење код куће или на лечење у државној болници. У овом последњем случају држава сноси 5/, трошкова а учитељ :/,. Али државна помоћ ни у ком случају не може да пређе износ једне месечне плате учитељеве. У Румунији се право на помоћ у болести стече тек после 10 година службе; пре тог времена добија се сбично мање новчана помоћ. У Турској сви трошкови око лечења учитеља падају на терет државе.

Удовичка пензија

У свима државама се право на пензију после преноси на породицу: жену и децу. У том случају не преноси сесамо 100%, пензије учитељеве него један проценат. Тако н. пр. у Немачкој је тај процент 60%, у Белгији 30%, Бугарској 409, Шпанији 25%, Француској 50%, Мађарској 50%, у Летонији 1009, Холандији 50%. Исто тако дају се посмртнине тд. две посмртне плате у случају смрти; то се практикује у Шкотској, Боливији и још неким земљама.

Као што се из предњих података види, наши учитељи у Југославији нису у многим стварима у погледу личне заштите на висини својих колега у другим државама. Д.М.

ЂАЧКЕ ЗАДРУГАРСКЕ РАДЊЕ У ПОЉСКОЈ

У обновљеној Пољској школа није имала само карактер учења, већ пре спремања ученика за самосталан грађански живот. Пољски учитељи својом иницијативом посвећивали су велики део времена и рада, да омладину упуте