Učitelj

310 авнинннннлиашниненинии ИН

То и тако граднво, лишено живе садржине, тај суви механизам доказ је да настава још не губи свој вештачки, апстрактни карактер, да је она још увек настава речи. А таква настава не значи друго до систематско злоупотребљавање духа.

Сушта противност штива ове врсте јесу текстови за вежбање, који одишу свежином и дахом дечје душе. Уносимо ради илустрације неколико чланака са деци блиском и доживљеном садржином, којој би она посветила пуно учешће. Првих неколико, примера треба да покажу како се и са врло ограниченим бројем слова могу изводити интересантна вежбања. Узета су поређења ради иста слова као у предњим вежбањима.

Т

Испод слова слика. На њој је престављено: Ауто и унутра један господин. У ауто се пењу дечко и девојчица. Два мушкарца трче ка аутомобилу. Око кола потрчкује псетанце.

Ту ту ту а и пипа ту то ауто Пипо опа у ауто Тисо тата у ауту Ту ту ту

И поса и таса

Р

Слика: Деца са колицима. Двоје деце вуку, а двоје седе у колицима. Поред кола је и псето. Наилазе на рупу. Дечко који је вукао пао, а колица се накренула.

РГР! Р! Р! ено пера рада ао пера пао дара и риста О перин нос Не перо на рупу А и пипин реп

Цица Маца и мала Мица

Мала Мица има црну мацу. Мацо Цацо лепа цицо. Мицо ено тетица носи тицу. Лепа тица тетице ци ци ци ци Не цицо, не на тицу.

М

Слика: Соба. У соби мајка и двоје деце. Дечко видео миша и уплашен зове мајку: Мамо мамо миш Нема момо тамо

Где момо где Е Ено мамо Тамо мамо тамо О момо момо.