Učitelj

У варошима постоје нарочите установе за образовање радника. — Њих је још 1935 године било тридесет девет. Оне добијају државну субвенцију (потпору).

Исто тако постоје и високе народне школе. — За разлику од данских и шведских високих народних школа финске су увек мешовите, при чему је више женских него мушкараца.

Народном образовању исто тако служе и библиотеке, као и многобројне путујуће читаонице.

Управљање школама

Ради што ефикасније управе министаретву је при руци Високи школски савеш, са двема секцијама, финском и шведском. Сазива се најмање сваке године једанпут. Учествују партијски неутрални наставници основних и средњих школа. Њихова је дужност да дају стручно мишљење о уредбама и реформама, које спрема влада, а исто тако и личне предлоге.

Школски надзор

Над сеоским основним школама врше надзор четрдесет државних инспектора. Вароши имају своје надзорнике.

Средње школе с времена на време надгледају чланови поменутог Високог школског савета.

Приватне школе

Поред школа које финансира држава постоји у Финској знатан број приватних школа, од којих многе издржавају општине или друштва. — Имају, обично, исту основу као и државне школе. — Подлежу државном надзору.

СТАТИСТИКА)

„стреми титриереветаишеес ши прадрви ai Ee у теми = или еден инвентара НИТ ВЕРЕ

Број школа Број ученика Број наставника Врста школе државних | приватних у =, у ан у ЉЕШ У Ма Материнске 97 7.321 303 Основне 5.639 391.507 12.410 | Средње 87 143 | 24.791 | 24.942 1.505 1.724 Учитељске 12 1.421 125

== |

Као што се види, ова статистика уопште не наводи приватне материнске, основне и учитељске школе, већ само средње, којим је знатно више од државних (143: 87).

На крају се може поменути да је у 5/; целокупног броја школа наставни језик фински, а у "/; школа шведски.

Р-г Живорад Антић

1 Аппцајге, 1936 године.