Učitelj

рана аса 199

ТУ) Учење песме напамет. Прочитај нам целу песму. Песму читају гласно 4—5 ученика. Е, сад сваки у себи нека учи целу песму. Кад научите јавите се. Учење траје 10 минута. Неколико ученика се јављају и лепо говоре песму. Неколико се јављају да знају, али не тако добро. Њих наставница мало помаже. Процес учења је завршен.

Песма ће се поновити после два дана, па после 5 и 10 дана.

У) Проживљавање песме. Трећег часа ученици изјављује да желе цртати ову песму. Одабирају поједине моменте и то претстављају. Неки исписују и речи које лица у песми говоре. Тако се цртају ови моменти: берба кукуруза, жетва, косачи, скупљачи, везачи, и здевене крстине, орање, свадба са гајдашем, кола са бачвом, бачве пред подрумом се наливају, вршидба, берба винограда. Комишање нико није цртао.

То раде и на рељефу.

Ова песма моћи ће да се употреби као радна могућност за рачун, лепо писање, телесне вежбе.

Оваква обрада песме одговара принципима савремене школе.

Закључци о оваквој обради песме донети су после два угледна предавања која су одржале наставнице ове школе,

Н,Н. Н.

Кречњак и креч — рад у ТУ разреду основне школе —

У раду о кречњаку и кречу, који је изведен с децом једног сиромашног сеоцета на домаку Осоговских падина, изведен је један покушај савременијег извођења наставе у оквиру природних наука. И по својој замисли и по свом извођењу овај рад држао се је линије природног реда, која се састоји у томе, да деци прикаже један проблем из природе у светлости природног развитка, имајући уз ово бригу и о самој деци, чији духовни живот има своје особености према којима наставни рад мора подесити свој облик и ток свога процеса, ако жели да постигне пуно остварење свога циља.

Г Увођење у рад

У позно пролеће, кад су пресушили облаци и растопили се у плаветнилу неба, упалила се кречана на брегу изнад нашег села. Није то био први пут да се кречана пали у нашем селу, али је то за децу ипак био велики догађај, чије је препричавање допрло и до учионице.

„Страшимир је био код кречане,“ — започео је мали Пене.

„Јуче Борису умало није изгорео опанак на кречани!“ — наставила је Стојменка.