Učitelj

824 пааераеввиститирилинтвенви ивице рани пре енеенрирнинретнаАииар 26775

кога пиша мца Мартђ: 14 денљ. Он је био приватан учитељ у Шлегову, где је поучавао 20 ученика. Ови су му плаћали по 5 гроша недељно, а новац су му морали доносити суботом по подне. Ту је био учитељ 3 године, па пошто га нису више плаћали, отишао је у Кривопаланачко село Ранковце, где се је запопио и ту остао до смрти.

Андон Арсић је из Злетова. Он је служио у своме месту рођења од 1878 до 1881 године.

Таса Димитријевић рођен је 18 септембра 1862 године у Цариној Махали у Кратову. У школу је пошао у деветој години. Прво је учио код Животе Миловановића, а по том код Алексе ПетровићаКукурека и Јована Хаџи-Цветкова. Учио је у Рибарској махали. Тада је посећивало ту школу 10 ученика из Царине Махале. Био је учитељ од 1878 до 1887 године и то ! годину у селу Дејловцу, а 8 у Страцину. У Дејловцу је имао 10, а у Страцину од 10 до 40 ђака, како кад, што је зависило од годишњих времена. Зими је увек било највише ученика, а лети најмање, због пољских радова. Прва му је плата била 250 гроша годишње и храна са станом, а после је добивао по 500 гроша.

Таса је узимао врло видног учешћа у нашем народном препороду. По занимању је мутавџија, којим послом се бавио до пре неколико година. Данас се одмара код свога сина учитеља.

Алекса Мулин постао је даскал у своме селу Опили 1878 г. где је службовао све до 1882 године. Село му је плаћало по 200 до 300 гроша годишње. За ту награду био је и црквењак и псалт. Алекса је погинуо од руку Трајка Јаневића из истог села, који га је затекао да сече дрва из његовог забрана. Занимљиво је да убица није одговорао пред властима за ово убиство, јер га нико није тужио суду.

Поп- Анастас Хаџи-Трифуновић из Злетова, био је учитељ у селу Леснову у времену од 1877 до 1885 године, када се је запопио за свештеника Злетовске парохије.

Аралампије Апостоловић из доцнијег времена Поп Аралампије, био је учитељ у селу Леснову у времену од 1878 до 1890 године, а по том свештеник у истоме месту.

Себастијан Хаџи-Трифуновић, син поп Анастасов из Злетова, био је такође истовремено и свештеник и старовременски даскал у Леснову негде при крају осме деценије прошлога века.

Јаћим Поп Анђеловић био је учитељ у селу Леснову око 1880 године и доцније, а после се је запопио и служио у истоме месту, где је био познат по имену Поп Јаћим. Он је био родом из села Лукова у Злетовској општини.

Величко Милошевић из Злетова. Учитељевао је у своме месту око 1880 године.

Тодос Костић звани Балабан, што на турском значи велики, родом је из Кратова. Он је био учитељ у Злетову од 1882 до 1883 године, а после десет година Тодос је даскал у Леснову где је служио краће време, од 1892 до 1893 године. Био је неко време са службом и у своме месту рођења, у Кратову.