Učitelj

potpuni statistički podaci za 1937/38 godinu. Kod svake vrste škola iznet ie prvo kratak istorijat razvoja, prikazane glavne organizaciske smernice, svuda su doneti kompletni nastavni planovi (ponegde i skraćeni nastavni programi, kao za višu narodnu školu, više razrede srednjih škola, za pedagošku grupu predmeta u učiteliskim školama) i propisi o ispitima. Kod pojedinih fakulteta i ostalih visokih škola iznet je svuda program studija ti. pregled ispitnih grupa i predmeta sa propisima o diplomskim i doktorskim ispitima. Iza svake glave nalazi se opširna bibliografiia u kojoi nalazimo literaturu na našem, engleskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Naročito dobro uradio ie autor što je iza svakog našeg naziva (za pojedine škole, nastavne predmete, ispite, ustanove, zakone i sl.) pored engleskog termina dodao u zagradi svuda i naš originalni termin. Tako su unapred isključene sve eventualne zabune i olakšana orijentacija.

Knjiga ie štampana na prvoklasnoij beloi hartiji i osim pregledne karte Jugoslavije i portreta Vukovog sadrži nekoliko fotografija naših škola i ostalih ustanova, kako snimke eksterijera tako i slike iz samog školskog života, sve odabrano s retkim ukusom.

Pažljivim pregledom mogle bi se, doduše, otkriti izvesne greške i nedostaci (tako na pr. na str. 2 da se Crna Gora ujedinila s ostalim delovima države 1921 godine; na str. 31 gde ie omaškom ispalo da ie autor »Gorskog vijenca« Karadžić umesto Njegoša, na str. 34 gde је naziv metodske jedinice »Seoba Srba pod Arseniiem IIH« omaškom prevedeno »Srpski rat pod Arsenijem I«; na str. dd gde se pogrešno navodi da su u JUU učlanieni i nastavnici građanskih škola; na str. 1927 gde se među društvima koja rade na narodnom prosvećivanju ne spominju »Napredak«, »Seljačka sloga«, »Seliačko Kolo«, klub »ABC« itd.; pa onda na str. 192 gde nije spomenut muzei u Sarajevu, iako bi on to zaslužio i po svom uređenju i po bogatstvu svojih zbirki itd. itd.). Ali te greške i nedostaci svojim brojem i značenjem upravo se gube pred mnogo zamašnijim pozitivnim odlikama ovog dela.

Kad se potsetimo kako često u stručnoj štampi stranih zemalja, ponekad i u najbližih nam suseda, čitamo upravo nakaradne i izvitoperene stvari (spoOredno ie, da li iz nedovoline upućenosti i neznania, ili tendeciozno), onda nastoianie američkog «Office of Education» da javnosti u USA pruži vernu sliku o pirliakma u našem školstvu zaslužuje svaku pohvalu i priznanje. Autoru pak, g. Turosienskom možemo biti naročito zahvalni što je u ovaj rad uložio sve svoje znalaštvo, a svakako i mnogo truda. Blagodareći tome ovai prikaz O našem školstvu ispao ie kako se samo poželeti može.

F. Maslić

UV}. — ,,Учишељева““ библиографија Соцпиолошка књижевносш

2062. Abditus [Prepeluh, Albin|: Idejni prethodniki današnjega socializma in komunizma. Li. 1925, 80. 113. Зосјато-роннека knjižnica, 1.

2063. — —: Naša gospodarska in socijalna vprašanja. Li. 1920, 8". 113.

2064. Авакумовић, Д-р А. Т.: О фашистичком синдикалном уређењу. Б. 1930, 80, 30.

2065. Аврамовић, Михаило: Социјалне функције задругарства. Б. 1988, 80, 60. Задружна библиотека, књ. 21. Издање Савеза набављачких задруга држ. службеника.

2066. Adler, Dr Maks: Kulturni pomen socijalizma. Prevedel iz nemščine prof. Iv. Faval, Maribor, 1926, 8", 30.

2067. — —: Материјалистичко схватање историје И Дијалектика. Превео Ж. Цветковић. Б. 1933, 120, 48.