Vasiona

личи на Хелија, јер претставља само Сунце, односно управља његовим кретањем. Под Милићем ce вероватно.скрива Дабог, епитет Световидов који ce издвојио y самосталну личност, јер он има за дужност да носи Сунчев котур. Као врховни бог Срба, он je био највише поштован, na je после победе нове вере било забрањено изговарати и његово име, сем y значењу ђаво. Зора мора бити y најтешњој вези са Сунцем. Она je то y физичком свету, па и y митском. Зато je y нашој песми кћи једнот и заручница другог сунчаног божанства. Пошто je Зора имала мању улогу y старој религији, није била предмет тако оштрих напада хришћанства. Отуда јој je име, које истовремено означава и природну појаву, остало до данас сачувано и употребљава ce као личио име. У народним песмама и приповеткама она ce ие назива правим именом, јер би ce y томе случају јасно видело да ce ради ò божанству. Остале личности y песми мање су значајне, a и нејасније, делом ваљда и касније додате. Милићева мајка би могла бити царица небесна, пошто je Сунце, према другим изворима, син цара или бога неба, a можда je персонификација сумрака или Hohn. Сватови еу очевидно звезде. У народу ce зна да су звезде и дању на небу, али ce не виде. Отуда сватови прате Сунце и Зору када излазе из Видових двора, a кад Зора умре, сватови заостају, не виде ce, и Милић-Сунце иде сам преко неба. Када пак он умре, зађе, сватови ce опет појављују, стижу на запад.

У песми je, према томе, описан једноддевни живот' Сунца који ce завршава привидном смрћу, заласком, његов вечни ход, кружење по небу и испод Земље. Али док je Сунце вечно, његова заручница зора свако јутро умире, јер rio дану не иде са Сунцем. Зато Вид има много кћери, па свакога дана друга полази са Сунцем и умире на путу погођена стрелом, првим Сунчевим зраком који ce помоли на хоризонту. Легенда би, дакле, изгледала овако: Сунце за звездама пролази ноћу испод Земље и долази y дворе Видове на истоку. Вид му даје своју кћер Зору и златне дарове. Небесна свадба затим полази на пут преко неба, појављује ce на хоризонту. Тада Зора осећа да јој je омрзнуло Сунце и убрзо потом умире од његовог првог зрака, a звезде бледе. Само Сунце јури преко неба на своме коњу, долази до двора на западу, па ту и оно умире заласком за хоризонт. Када je Судце зашло звезде ce поново појављују, да би га пратиле на новоме путу испод Земље. Поред осталих података, недвосмислено излази да je Милић-Сунце и из завршних стихова, rope наведених, према којима његова мајка гледа y Сунце и назива га својим сином, када je Сунце на западу, јер га тада оплакује. A снаху Зору оплакује окрећући ce истоку, јер она тамо умире свакога јутра када ce помаља Сунце.

Нвнад Јанковић

Polarimetrijska posmatranja korone na Hvaru za vreme pomračenja 15. II 1961. godine

Ekipa Astnonomske opseirvatoiiie za posmatranje pomračenja Sunca 15 februara na Hvaru imala je tri programa, od kojih su se dva odnosila na posmatranja korone, polarimetriska i kolorimetriska 1 bile u izvesnoj meri povezana među sobom dok se treéi program odnosio na posmatranje hromosferskog ili fies Spektra i bio nezavisan u odnosu na prva dva programa. Pod polarimetriskim programom podrazumevalo se prikupljanje materijala za fotometrisku obradu koja bi omogućila određivanje stepena i pravca polarizacije korone u izvesnim njenim detaljima. Da bi se dobila slika korone većih dimenzija na kojima bi detalji bili fotometriski merljivi koršćen je objektiv fokusne dužine 3 metra i prečnikom od 20 cm. Ispitivanja se odnose na vidljivi deo spektra tj. na zračenja korone u toj oblasti jer je sam objektiv to ograničavao. Za određivanje stepena polarizacije potrebno je najmanje tri snimka korone sa različitim položajima polaroida. Osim toga potrebno je za vreme pomračenja dobiti što vise serija od po tri snimka sa različitom dužinom ekspozicije zbog velikog opadanja sjaja sa rastojanjem od ruba Sunca. Zbog toga se za ovu svrhu obično koriste baterije od tri i vise identičnih objektiva koje u jednom trenutku daju vise slika korone i omogućuju da se podatak o stepenu i pravcu Polarizacije odredi za jedan fizički trenutak. Medu-

SI. 1 Kaseta za brze uzastopne snimke korone izgled sa zadnje strane i poklopac

ВАСИОНЛ IX, 1961 број 2

61