Velika Srbija

БРОЈ 75

ВЕЛИКА СРБИЈА

СТРАНА 3.

ДНБВНЕ ВБСТН

Дипломатска посета. Јуче су чосетпли г. Зајимпса, посланици Србије и Турске. Блзкада званично укинута. Француско посланство издало је јуче следећи комунике: Посланство Француске републике званично је извештено о укидаљу строгих мера које су биле предузете противу извесних грчких лађа. Преца томе са везничка је флота добила наредбу, да ослободи све лађе које су до сад биле задржате. Побуна у бугарској војсцч Из Букурешга јављају да су се’6 и 18 бугар. пук цобунили. КаО разлог буни наводи се скорншље руске по беде. Грчки министар војни. Г. Дамљанос нови мицисгар војаи по ложио је заклетву и од јуче отправља послове свога министарства. Италија и Румукија Монистар спољних послова Италвје Сонино дуго је конферисао са принцом Гиком, румунсквм послаником у Риму. Овом се састанку придаје врло велика важност. Јел то крај рата? Из Штокходма јављају да је Немачка прсстала вуновати обућу за војску. из тога се закључује као да немачаа врхов. команда не мисли на могућносг продужења рата вдуће зиме. Турско - Бугарско пријач ељство Пре кратког времена у Једрену је дошло до озбиљног сукоба између бугарских и турсквх официра. После једае жучнв дискусије убијана су два бугарска официра а три озбиљно рањена. После овога сукоба заарањен је и прекинут сваки саобраћај између туреког Једрена и бугарског који се састоји само ол станице и желе зничке нруге. Деманти. Атннске иовине побијају вест да је влада тражила да споразум укине оп садно стање у Маћедонији. Конфисковано 250 вагока. Преха вестцма из Букурешта, румуи ска влада конфисковала је 250 аустрп ских вагона, која су бала у Румунији. Ово је свакако последица руских пзбеда над Аустријанцима. Нереди у Превззи. Демобилисани грчки војннци напали су нвкв грађане п неколико дућана у Превези. Пуцало се из рсводвера с јсдне и с друге стране, Има неколико Даца раљених. Нападнуте радље су затворене. Глзд нам је на прагу Содијалисти у Пемачкој издалн су један нрогдас у коме се каж<: глад аам је на прагу и влада одговара на очајање масе још јачим мерама онсаДног стања. Служећи се све више по лицијом и цовећавајући ратна матервјал. Влада мора знати да Еаглеска покушава да блокадом Пемачу умо ри г^ађу. Она је увек водила имне-

ријалистичку политику и савлађивала друге државе. Парод је варан о пемачким победама, о укидању енгле ског увоза; о заузеђу Балкана. Варају га о овогодишњој жетви. Говори се тако исто о подели животних намир ница али тих намирница нема у довољној количини да се подели да би народ могао јеети. Ово је нрава исгина о рату која се наставља. Читаве се будуће генерације жртвују. Жене н деца већ поллежу од јехтике Милитаризам је поред свих својих победа сатеран до дувара. Учитељ Француског језика Француз пли Францускиња, тражи се. Недељно 4—5 часова. Јавити се овом уредништву. Пажња Најтоилвје ирепоручујемо као савесног и вештог зубнсг лекара г. А. мудијана. Скрећсмо иажњу иашпх читазаца на њег.в оглас у нашем ласту.

— 11 час пре подае Сфанзива на зап. Фронту Париз, 24. јуна. Напредовали смо на свама тачкама Соме. Цео предео између мајура Сармона и коте 63 заузет је. На фронту од 10 км. госиодари смо немачке друге линије. Немачки генералштаб узнемирен ј- веома нашом оФанзивом и иокушава да умири становништво лажним коминикеима. Тако је објавио, да су Французи одбијени од села Ардокура северно од Соме, на које ми нисмо никако ни нападали нити га заузимали. Заповест генерала Жофра Париз, 24. јунаГснерал Жофр упутио је војвицнма на Вердену ову заповест: >План сазрео на конференцвјн Савезнака данас је у пуном извршењу. Верденски војници, вашем херојском отлору има се за то Захвадити. Он је био услов овцх уснеха. Па њему се осаива скора нобеда, јер је оп створио на свима фронтовима ситуацвју, нз које ће сутра провзаћи ко начан триумф наше ствара“. Нови руски успеси Петроград, 24. јуна Руска офанзива развија се метод ски, Армија Лешчинског наставља освојење 1’алнције у правцу Станислава. Немачка контраофанзива па сектору вза Луцка потпупо је сзомљева. Нове оиерације раавијају се северније. Армеја генерала Еверга од вела јо ново сјајне усцехе у пределу Барановвћа заробввши ' 3000 зароб љвника. Руска артиљерија бомбардује снажно варош. Ове операције су^од огромне важаосги, јер је Барановаћ чвор жељ. диније која везује Ригу и предео сев. од Ковеља.

Огромни губици Петроград, 24. јуна. Од почетка нове рускв офанзиве губици Аустро-Немаца износе 690.268 људи мртвих, рањенпх и заробљених. ПОШТ А Саопштсња Јеврем Радисава Митровића, из Бајине Баште, ђак пиаредннк, нека се што прејави Ранку Трифуновићу, Вла дином Комесару, улица Коломбо 33, радц пријема писма и новца. За Србију — Божидар Миленковић арт. поручник, извештава проту Сретева Јов. Михаоловића у Чачку$*да је он, Јова, Која и Блаја, здрав и моли га на о томе извесги његовог оца и да га новчано иомогне. — Мату Трифувпа из Алексинца, мола Азександар Радосављевић, вој. писар, да извести његову жену Ми ланку у Житковцу, да је жив и мо ли да му јнви шта је с дететом и јави Цани жени ЈБубамвра Милановића у Лоћики, да је и ои здраз и да му јави шта је са детотом. Изве стити нас преко Беогр. Нбвина. — Борисоје и Вула Махајловић из Кругоевца моле Илију Тодоровића да извести њихову фамилију да су здраво и да им се истим цутем јаве. — Вукашин ПГтулић војни чиновник, моли г ђу Мицу ж. Пантелићку гробљацска ул. 8 ила 10 Београд, да га извести преко Беогр. Новина на бр. поште 801, дали зна где се сада налази његова жена Теодора, која је остала у Првштипп, или је.се вратила кући у Ниш, Бзрдар. ул. 5, како би јој се могао јавити, јер о њој ништа незва. О Жарку зна толико да је осгао у Подгорицп. — Јулки Јездићки Ваљево, аиотека Таавћа. Сви смо здрави. Добро су и здразо Драгиша и Бата Шука, Пе ра и Симовић. Пишите преко Црве ног Крста. Бошко, Ђура и Љубо. Спасоје Таспћ кондуктер из Прнјепоља извештава своју жену Зорку и бабу Христпну Ковачевић селО Вишњица да је жив и здрав и моли да му се јаве преко Црв. Крста. Пошта бр 54. Коста Ђорђввић, чинов. ложиОнице извештава своју жепу Дарс-нку Ђорђевић Јагодпна у кући гђе Санде Јан ковнћ да је са Зораном жив и здрав. Моли за нзвештај о њој, деци и осталима преко Црв. Крста. Лазар Мнлошевић рез. пешадијски иоручник извештава своју мајку Катарпну и жену Наталију у Београду Новопазарска бр. 2.6, да је жив и здрав са ујка МилОшем, Мишом, Дра гОљубом из СопОта, Коле и кум Новак живи. Јавите шта ,је са чича Идијом н осталима. Дали .је тамо ујка Рака. Јавите се преко Београд. Новина или Црв. Крста. Број поште 92. Резер, пешад. капетан 1. кл. Жаван М. Петрић из Сгубла, ср. и окр. ваљевског моли Васплија Аврамовића и Милутииа Дојчиновића трг. у Ваљеву да взвесте његову фчмилвју у селу Стублу да је жив и здрав и моли ла се јаве преко Срп. Црв. Крста Женева на адресу војна ношта бр. 8. Велимир и Милан Жакић из Глоговца, ср. алексинзчки —изве готавају свога оца Стевана Жикића, да су злрави. Моле за одговор иствм путем. Пошта бр. 56. — Еиколи Исаиловићу судији Мароељ. — Јавио сам ти картом, да сам добио од Данице писмо. Она је код тетка Анке у Београду. Са њом су Софија, Маша, Јула и деца. Оитају за тебе. Послао сам им взвешће. Јавп се и ти. Опи су у Боеанској 61. Поздрав Ник. Стојковић.

1 - 8 I **1АЈиих1и ^ииии § п пма част известити публику, о- » Р фипире и војвике, као и срцске 2 р избеглице да је отворила једну и Филијалу « У ^ну улпце која чини угао са ™ м ,Грчком Народном Банком>, а И нрема улици Венизедос. $ По споразуму са Министар- & § ством Финавсвја Краљ. Србије, § ^ ова фалијала узела је на себе јб а пошиљке новаца њиховим нср.о- е к дицама у Франауској, Алжиру, 3 О Тунису, Русији, Корзици у сви- ™ М ма фравцускпм колонијама, у и ^ Швајцарској, свима Савезничкпм §§ и неутрадним земљама, као и у ^ главним варошима Србије. јјјј Фнлвјала је узела на себе и Јјј следеће банкгрске онерације: п Куповипу и продају стране п к монете, емпсију кредитних ни- 5 О сама; налоге за исилатеусвима ® и варошима Грчке, Европе и пре в м коморских зема.ља; берзанске на- § ц логе и исплате кунона итд. | Сем тога, по налогу >Српског ^ јјјј Црвеног Крста« ирпмпла је на в

себе депоновање новчавих прилога који су му намењеии.

I ћ. га: га 2?« §5< за зо га вза га за _ј

П0М0ДН0 - ГАЛАНТЕРИСКА РАДЊА Меркада и Исака I Јесуа | основана 1830. г. удица Вевизелос број 31. Највеће стовариште те врсте у Солуну • — Кућа у Паризу Огроман пзбор еввле, свију артвкала за хаљине, бдузе. — Увек сти жу последње новости. Платно «Каки» за г. г. офицпре готово и по мери. Чараиа, трикоа, ру бља за господу и даме. Цене најумереније и утврђене.

Велика Поелаетичарница Алмозшгао УЈкцаВенизеЈос бр. 6. —Преко пута Тиринг* Нсцбоље и најукусније разне иоеластице увек свеже. Велико стовариште разних чоколада и ликера СЛАДОЛЕД и ЛЕДЕНА КАФА Све ао умереној и утврђеној цени , јефтиније него ма где. Необично брна услуга. Нрима на нзвргиење све иоручбине. Говори С8 И српски 5-30

Позорпшто Кжпема | . Алхамбрз" ВУЛЕВАР НИКИ бр. 87. на самом кеју. Директор С. МОЗОРИНИ Нов програм од 13. (30). јуна т. г, ВЕЧЕРАС ПРВИ ПУТ Госпођица Лермон чувена рецататорка париских ковцертних садона. Управа Алхамбре извештава ш>штовану публику, да од сада ул»знвце за кинематографске представ« важе и за позориште , Алхамбра“ к обратно. Вечерње представе почетак у 9 чао.