Velika Srbija

СТР/Ш* 2.

ВЕЛИКА СРБИ] А

БРОЈ 93.

Непријатељ је бомбардовао Аво и покварио болницг. Џ: У правцу Позане и на положају код Сете Комуна наша је пешадија напредовала, нарочигоје имала успека на паданама брда Зелио засзевша некодиво ровова и заробили 120 вој ника и 1 мнтраљез. Код Долиишта у долини Чиомон а, трупе су напредоваде и заузели не волико утврђеаих положаја. Заробаде су 143 војника и 3 офацара. Запленили оу 2 топа, мнојо пушака а муниције. Француски коминике Париз, 12. јула. На северу од Еоне, фрзнцуоке из виднице ушде оу у ровове непријатељске бдизу вароши Внд о Боа и варобила војнике. У току једне мање борбе бдизу Ш >п^л Есит Фам-а, Французи су заробали 100 војнка. Париз, 12. јула Јужно од Соме Французи су јуче у једној бораи заузсла једну батерију на положају јужно од седа ЕЈтре. На фронту код Соме Французи су од 7. јуна до данас занленили преко 70 миграљеза. На левој обали Мезе, француске трупе су поеле једне јаке борбе, заузеле једин положај Западно од Тиргона, заробади око 40 војника и запденили 5 митравеза. Руски коминике Петроград, 12. јула. На кавкаском фронту наше трупе стално напредују. Према наквадним взвештајима, ираликом заузимања Гулуш хана заплеиали смо не 2 топа нето шест. Запндно од те вароша па узвишењу код Белабандиларн заробили смо 200 војника. У прчвцу Багдада, сукоб наше патроле са Курдима, Руска победа Петроград 12. јуда Агевцеја „Весвик“ саопштава: наше су трупе заузеле вите утврђених тачака прве немачке дичије 3 робили су ЗсО сфлцира и 12.000 војника. Распоред трупа Букурешт 10. јула. Према спгурним изв-штај^ма који су стигли штампи 12О.000 немачких војника, који су била конценграсани на румУнско.ј грачици у Д >бруџи послали су на источни фронг. 50.000 Ау стро немаца замениле су ове труае. «Актимса» аишв да с« Румунија налази пред великии догађајииа, и сви одговорни фактори мора.ју се потчанити, хтели не хтели, вољи народној. ВЕСТИ ИЗ СРБИЈЕ Аагелгна СтаменковеК вз Крагу јевца пита за Трајка, Мирка и Лепоспву. Јулки Величковвћ из Београда пита за Жику М Милошевоћа књижнра еааа у Марсељу за мужа Ђуру и брата Стеву. Даница СимиК из Београда моли Драгут^нн М. СимиКа у Нипида јнви Смми дн је добио још једну ћерку. Ангелина Андре Милованмвића вз Еатилинаца н та за Доагољуба СреКковића сиаа Срегенн Јанковића учит.

Јелена Арсић из Београда пита за сина Алексан гра матуранта. Персида В. ТарабиК вз Обреновца здраво је. В--д>ино иисмо примвла. Дамигрије П. ЈаавК трг. из Веограда пита за шурака Андру. М*рко ЛнзнревиК из Веограда пита за Радивоја МаринковиКа пор^заика из Охрида и Божддара МлринковиКа економа. Марика Матровић пита за мужа Будимира. Днра СгефановиК из Београда нита за мужа Аранђела СтеваноаиКа, за Жнрка и Мирка. Коста Рншић нач. жел. дирекције у пензчји из Ђићевца пита за Мнћу Јан<овића инж. мајора, Малана ПнвловвКа, Цчцнку иажањ, Жззорада РашиКа и Спнсу Негељковпћа књаг. Емилаја Кенаг из Београда нита за Драгутана Кенига. Одга 3 фавковаћ из Врњачке Бнње пита за Аау Полвћевића, течу Крстића и Нцколу МилошевиКа. Малица ТуцаковаК из Београда пи та за Жавка Туцаковића ђака. Панта Тадвћ из Београда пита за сестрића Љубомира ДлмиКа. Дариака Т. Первшић из Београда пита за Селимара, Мнлисава и Чед . ; Роса Љ. ПурлК из Прељиае пига за мужн Љубашу. Ђока Маринковић обућар из Аранђеловца п»Та за еина Крсту. Зорка Милојксвић вз Крушевца пита за мужа Гавру. Милча СгаменковиК из Зајечара пита за Наколу СгамеаковиКа, Јоцу , Марј«новића, Марка Пегковаћа, Ђоку Ј Јовнновићн и Радоја ИлвКа. Стана МннојловиК из Београда пита ј за мужа Ђ >ку пуковн. Коста Матроввћ трг. из Раче Крагујевачк". јавља Таси и Сици Д. Илаћу да су њахови и страна у Сви -1 лајеиу здраво. Нвкосава МилосављевиК из Крагујевца пвта за мужа Тихомира тргов. из Краг јевцч. Лепосава Васиљевић из Београда ната за брата Боривоја. Даница М. Јовановић из Београда пвта за Б'равоја ЦениКа цараника и Милију Дннића иајора. Смиљка жена Алексе Срба ппуков. Београд Југовоћева 11. тража новнц и пита за брата Боравоја Нлколнћа ђака. Марија С. ВесовиКа из Шапца пата за мужа Селимира. Породица Ђоке НинЉа професора вз Знјечара пита за Ђоку и Светислава НичиКа и зета Драгољуба Вук сановића. Марија Минић из Крушевпа пита за мужа Доагића пекара и Милоша Кнчаревнћа из Лазгрице. Стакн ЈааиКојевић из Ужаца пита за сина Симу. Ангелина Васмћ из Београда поздравља Ћчру Ваеића. Боса и Ружа ВсличковиКа из Бео грвда нитају за Милорада Љубу и Мику. М»ра Сгојковић из Злјечара нита за мјжн Николу трг. Роса ПетковиК из Г. Малаповца ПИ 1 Н зи мужи Плвда бл»га|наки, сестрићн Јову Крегвћа и Ђуру Аоиа гер 111 нлтчрч из Ролаики.

ДНЕБНЕ БЕСТН

Румунија и Бугарска. По једној неаотврђеној веети Румунија као да јв упутила ултаматум Бугарекој новодом то га, што није допустила војном аташеу румунског посланства у Софлју да оде на своје определење. Из приватних извештаја зна се да су динломатски односи између њих врло затегнути има већ осам дана. Све се више потврђује да ће Румунија ускоро изаћи из неутралности и аридружити се Савезницима. Преговори са Споразумом о овоме настављају се нормално. Сукоби на румунској граници. На румунско-бугарској граници почели су избијати сукоби између стража. Појединости о н>има још нема. Швајцарска и Аустрија. Аустрија је затворила своју гравицу према Швајцарској. Прамена у руској влади. Јављају из Петрограда да је министар народне нривреде поднео оставку. Бук д^аку мења али ћуд ... Бугари осећају потребу да чине мирољубиве изјаве свуда око себе. Пасаров изјавио је листу „Неон Асти«: да је Бу гарска после другог балканског рата промеаила — ћуд! Рвшили смо се да заборавимо прошлоет, рекао је он и да жлвимо као добри суседи. Доказ о овомв јеств премештај егзаихзта из Цлриграда у Софију. Свуда Грци у Бугарсдој живе на миру. Да, живе, али докле ? Товар »Дзјчланда« Тслеграфишу из Вашингтона да је немачки трговачки сумар^н »Длјчланд« кренуо на нут из Балтимора- Он носи 400 тона нвк !а 400 тона каучука, ве тику количину олова, галице и злата у шипкама. Туча између бугарских и немачких ОФиЦфа у Битољу. У пивници »Босна« бугарски капетан Такев назвао је Н мачку лоповом, која је много обгћала а није ништа дала. један немачки официр са суседног стола ауцао је на кааетана више пута из ре _ волвера ади га није погодио. Остали бугарски ефтцири и војници нападну Нгмца и умало га нису линчовали. Борбе у Арабији. ]ављају из Каира да су олсађвни Турци у Медини аикуи!али да се проои|у. У том по кушаЈу повтрпидц су огоомне губитке- Изгубили су 2 500 нојника. Арабљани су се дочепали великв количине оружја и мно гобро.јног другиг плена Шврифов сен Абдулах онсађу|е ва|рош ТаЈифу која се мора пре' дати.

Немци дезертирају. Морал у немачкој војсци пао је. Немачки су војници почеот да дезертирају у групама. Многе су групе из Белгије прешле ј Холандију. Взрна »Угарсиа« Депеше које су у Немачку стигле из Угарске јављају о особитом држању угарске народне странке коЈе је у Немачкој изазвало врло велику узнемиреност. По свему изгледа да вође ове странке раде на закључењу засебног мира са Русијом. За нас је ово ништа необично. Ово су они увек радили кад год су се нашли претерани уз зид. Грци су заробили Хесексног гшинца. Грчке погрзничне трупе заробиле су у К раџови (Меглен) једну бугарску патролу од осам људи, коју је водио принц Хесенски. Ретка патрола а ретка и времена. Коприве. Сарајевске новине „Боснише пост„ об ављ^ју гувернеров позив уаућен станозништву у коме му се препоручује да брижљиво скупља коариве »које су изврсна хоана и које садрже потауно храњивих састојака како за људе тако и за стоку. Втаст се ставља на расаоложање да поучи становнигатво како се од њих справља јело.« Сем тога војна је власт одлучила да у будуће одело израђује од коарива а не од памука. Војча интендатура плаћа килограм сувих коприва Једну кр\ну. Без коментара. У Енглеск»'ј се грозкичаво ради. У Енглеској у свима оадионицама заграђ<ње бродова ради се тако журно да пргвнзчлази свако уображење. ; Радионвце су оречуне радника чији јв рад неореквдан. Грозничавом активношКу граде се оклоањнче, сумарени, торпиљери, прекоокеанске лађе веће и мање транспортне лађе као в разне врет« других лађа. Доиисннв агенциј« »Рајтер« запазво је и некв мистериозне лађе покриВ' не огромним плктвима К' јима је првступ строго забрињен Све лађе које су оштећене у битц* на Скагераку, иотпуно су оирављене. Немачкм губитци. РОзмај' р, блв. уредник парламентарн >г листа »Б рл ш р Морген Пост« објавио јв једку броширу у којој изчоси губитке у нсмлчкој вој ци. Он је нашао да је умрло 1,250 000 рањено 3 милиоиа од К')јих Је ј"дна трЉина гаката а 750 000 заробљ^ко и нестало Свега око 5 милиона губитака. Избеглачки ле^ар. Л«кар 8ч српске избеглице Д-р П. Кнрлингки. преселио се са ствном у кући Д р Нисима, до болнице Ннри шмии, у близннв вталијанског коксу.